Linkovi

Vojnici koalicije oslobodili razvodnika Džesiku Linè - 2003-04-02


U hrabroj akciji tokom noæi, pripadnici specijelne jedinice amerièke vojske spasili su 19-godišnjeg razvodnika, Džesiku Linè, iz bolnice u Nasiriji, gradu na jugu Iraka. Linèova se vodila kao nestala u akciji od 23. marta, kada je intendantski konvoj u kome se ona nalazila upao u zasedu. General major Vinsent Bruks, kaže da je bilo borbi na putu u bolnicu i po izlasku iz nje, a objekat je inaèe korišæen kao vojni položaj.

”Nije bilo žrtava na strani koalicionih snaga, a u raciji unutar zgrade, naroèito u podrumu, gde je bio centar za operacije Iraèke vojske, pronašli smo municiju, minobacaèe, mape, modele terena i druge stvari koje jasno ukazuju na to da je objekat korišæen kao vojno-komandni centar.“

Džesika Linè je prebaèena u bolnicu koalicionih, gde se leèi od povreda èija priroda nije saopštena. Na vest o njenom spasavanju porodica je poèela slavlje u mestu Palestajn, u državi Zapadna Virdžinija, a majka Linèove je za naš program izjavila:

”Veoma sam uzbudjena, to je bio šok potpuno drugaèije vrste, bilo je predivno.“

Amerièke snage su u raciji otkrile 11 tela, za koje timovi forenzièara pokušavaju da utvrde da li je i jedno od njih, telo vojnika koalicije koji se vode kao nestali u akciji. Otac spašene Džesike Linè, Greg, kaže da je bio presreæan kada je èuo vesti o njenom spasavanju i izražava zahvalnost vojnicima koji su uèestvovali u akciji. Medjutim, on je dodao da je vest o otkrivenim telima teška za porodice vojnika koji su u ratnom zarobljeništvu ili koji se vode kao nestali u akciji.

”Naša srca su zaista u tuzi zbog toga. Znali smo da æe biti žrtava ukoliko krenemo u rat, ali zaista najiskrenije žalim sa drugim roditeljima i porodicama.“

Dodajmo da su funkcioneri u Pentagonu saopštili da su, u odvojenom razvoju dogadjaja, dva mornarièka pilota spašena helikopterom, pošto se njihov borbeni avion F-14 "Tomket" srušio na jugu Iraka. Prema Pentagonu, radi se o udesu i ni jedan od èlanova posade nije ozbiljnije povredjen.

XS
SM
MD
LG