Linkovi

US Steel kupuje Sartid u Smederevu - 2003-04-02


US Stil saradjivao je sa steèajnim upravnikom Sartida još od marta prošle godine i isplatom dugova obezbedjivao da se ne umanjuje osnovni kapital tog preduzeæa, rekao nam je potpredsednik US Steel-a Džon Gudiš odgovarajuæi na pitanje da li je cena od 23 miliona dolara niska: "Imajuæi u vidu kolièinu novca koju smo veæ uložili i obim posla koji tek treba da obavimo u buduænosti, to nije niska cena. Obavezali smo se da æemo uložiti 150 miliona dolara u modernizaciju kompanije i razvoj opštine. Mislim da je cena fer." Gospodin Gudiš istièe da otpuštanja radnika neæe biti, ali da æe se zahtevati produktivnost i inovacije. On istièe da æe svi pozitivni doprinosi proizvodnom procesu biti nagradjeni. Kao primer uspeha, US Stil navodi fabriku koju je nedavno kupio u Košicama, u Slovaèkoj.

Jan Baæa, zamenik portparola fabrike US Stila u Košicama, kaže da je staroj fabrici sa oko 15 hiljada radnika pretio bankrot kada ju je 2000. US Stil kupio: "Prodaja preduzeæa bila nam je veoma važna, naši radnici bili su zabrinuti jer bi bankrot bio jednak socijalnoj katastrofi. Možemo reæi da je US Stil ispunio obeæanje. Nije bilo otpuštanja, a radnicima su dati razni podsticaji da bolje rade. Fabrika je u medjuvremenu postala èak i profitabilna." Baæa tvrdi da kompanija nije imala problema sa sindikatima.

Mileta Gujaniæ iz sindikata Nezavisnost u smederevskom Sartidu kaže da su njegove kolege veæ ostvarile kontakte sa amerièkim sindikatima i da su spremni za nove poslodavce. Gujaniæ istièe da su radnici svesni da je vreme samoupravljannja prošlo i da žele saradnju sa novim menadžmentom.

Jan Baæa iz Košica pun je hvale na raèun novih vlasnika. On istièe da nije bilo otpuštanja zbog nekompetentnosti u radu: "Nije bilo otkaza pošto je radnike moguæe prekvalifikovati. Mislim da naši radnici vole da ovde rade i žele da pomognu fabrici. Zbog toga nije bitno na kojoj poziciji rade. Posle prekvalifikacije oni su samo dobili drugaèija zaduženja." Prema reèima zvaniènika iz Košica, US Stil pomaže da se privuku i drugi strani investitori.

Potrpedsednika kompanije Džona Gudiša upitali smo šta oèekuje od kupovine Sartida: "Oèekujemo da æemo stvoriti progresivno preduzeæe. Smatramo da je ekonomsko okruženje veoma povoljno i da vlada promoviše ekonomski razvoj zemlje. Oèekujemo velike stvari od naše investicije u Srbiji."

Na kraju da kažemo da je US Stil, sa sedištem u Pitsburgu, u državi Pensilvaniji, osnovan 1901. objedinjavanjem više kompanija èiji su vlasnici, izmedju ostalih, bili i èuveni Endru Karnegi, Džej Pi Morgan i Èarls Švab. U vreme osnivanja 1901. bila je to najveæa amerièka kompanija sa kapitalom od 1,4 milijarde dolara.

Trenutno je US Stil najveæa amerièka kompanija u ovoj dosta problematiènoj industrijskoj grani, koja se osim proizvodjnje èelika bavi i drugim aktivnostima. Fabrika u Košicama je do sada bila jedina investicija kompanije US Stil u Evropi. U Americi pogoni ove korporacije su u Geriju u Indijani, Birmingemu u Alabami i istoènom Èikagu u Ilinoju.

XS
SM
MD
LG