Linkovi

Kolin Pauel stiže u posetu Turskoj - 2003-04-01


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, veèeras stiže u posetu Turskoj kako bi potvrdio važnost koju SAD pridaju odnosima sa tom NATO saveznicom. Iz Ankare izveštava dopisnica Glasa Amerike, Amberin Zaman.

Državni sekretar Pauel æe se sastati sa turskim premijerom Tajipom Erdoganom, predsednikom Nedždetom Sezerom, kao i sa svojim kolegom - ministrom inostranih poslova, Abdulahom Gulom. Odnosi izmedju Turske i SAD su bili veoma zategnuti proteklih meseci, pošto se stavovi dve zemlje u pogledu Iraka razmimoilaze. SAD su dugo vršile pritisak na Tursku da uzme aktivnog ušešæa u vojnoj kampanji protiv Iraka, ali se veæina Turaka usprotivila ratu, dok je turski parlament 1. marta doneo odluku da ne dozvoli stacioniranje amerièkih trupa na turskoj teritoriji. Ta odluka je doneta posle nekoliko meseci napornih pregovora izmedju dve vlade.

Bušova administracija se na kraju složila da pruži Turskoj paket finansijske pomoæi od oko šest milijardi dolara u zamenu za njenu pomoæ. Ta ponuda je sada povuèena i sekretar Pauel je uoèi svoje posete stavio do znanja da ne nosi novu ponudu finansijske pomoæi Turskoj. Turski ministar inostranih poslova Gul je odbacio spekulacije o tome da æe Kolin Pauel zatražiti korišæenje turskih vojnih baza. Turska je, medjutim, odobrila korišæenje svog vazdušnog prostora za prelet koalicionih ratnih aviona.

Turski funkcioneri kažu da je jedno od najhitnijih pitanja koje æe dve strane razmotriti tokom posete amerièkog državnog sekretara, situacija na severu Iraka. Turska traži pismene garancije Vašingtona da iraèki Kurdi neæe preuzreti kontrolu nad naftom bogatim podruèjima u okolini gradova Kirkuk i Mosul. Turska strahuje da æe, ukoliko se to desi, iraèki Kurdi iskoristiti novac od prodaje nafte za ostvarenje svog dugogodišnjeg sna o uspostavljanju nezavisne države, što bi ponovo podstaklo separatistièke težnje medju Kurdima unutar Turske. Da bi spreèila takav razvoj dogadjaja, Turska istièe da je, ukoliko to bude potrebno, spremna da interveniše vojno u oblastima pod kurdskom kontrolom na severu Iraka. SAD, medjuitim, žele da spreèe takvu intervenciju.

XS
SM
MD
LG