Linkovi

Irak tvrdi da je uništio britanski vazdušni desant - 2003-04-01


Iraèki funkcioneri tvrde da su amerièki avioni juèe napali dva autobusa na jednom drumu koji vodi ka jordanskoj granici, ranivši izmedju ostalog dvojicu Amerikanaca koji su došli u Irak da budu živi štit. Taj izveštaj nije potvrdjen iz nekog nezavisnog izvora.

Iraèki ministar za informisanje Mohamed Said Al Sahaf takodje je rekao na konferenciji za štampu u Bagdadu da je u koalicionim vazdušnim napadima tokom poslednja 24 sata u Bagdadu poginulo 19 civila, dok je ranjeno više od 100. On je rekao da je u Vavilonu ubijeno devetoro dece ukljuèujuæi jednu bebu. Ni jedna od tih informacija nije mogla biti verifikovana iz nezavisnog izvora.

Od poèetka rata, iraèki funkcioneri izveštavaju o civilnim žrtvama ali odbijaju da otkriju koliko je iraèkih vojnika i pripadnika paravojnih snaga poginulo u oružanim sukobima. Ministar Al Sahaf je takodje rekao da su koalicione snage napadale telefonske sisteme i televizijske i radio predajnike, tokom noænih napada širom zemlje. On je izjavio da su iraèke trupe oborile jedan helikopter tipa Apaèi i uništile sedam tenkova i sedam oklopnih transportera u južnom gradu Nadžafu. Iraèki ministar za informisanje je takodje tvrdio da nije uspeo noæašnji pokušaj britanske vojske da padobranima spusti vojnike i opremu u severnom Iraku:

”Britanske snage koje su se spustile padobranima uglavnom su eliminisane. Samo nekoliko ih je uspelo da pobegne helikopterima i iraèka strana, armija, Sadamovi fedajini i drugi borci zarobili su najveæi deo njihove opreme, oružje, vozila sa naoružanjem i radio-farove. To je bio totalan poraz prvog vazdušnog desanta na severu. Rezultati za Britance su veoma tragièni.“ Odgovarajuæi na pitanje o zaštitnoj odeæi i gas maskama koji su pronadjeni na nekoliko lokacija u južnom Iraku, Al Shaf je rekao da bi svo vojno osoblje trebalo da ima takvu opremu i da se Iraèani plaše da bi koalicione snage mogle upotrebiti hemijsko i biološko oružje.

XS
SM
MD
LG