Linkovi

Transakcije oružjem izmedju Jugoslavije i Iraka - 2003-04-01


U fokusu pažnje amerièke javnosti je rat u Iraku i bezbroj drugih tema vezanih za Irak. Tako je u nedeljnom magazinu TV mreže CBS ”60 minuta“ oživljena tema koja je pre par meseci intezivno zaokupljala pažnju u politièkim krugovima Jugoslavije i u amerièkom Državnom sekretarijatu. -- Radi se o prodaji jugoslovenskog oružja Iraku.

Novinar Glasa Amerike Geri Tomas izveštava o tome kako je Irak pokušao da premosti duboki jaz izmedju svoje zaostale vojne tehnologije i usavršenih zapadnih sistema, i kako je pomoæ za potražio - i našao - na Balkanu. Medjunarodni istražitelji kažu da je Irak od bivše SR Jugoslavije ilegalno nabavio oružje -- vredno najmanje milijardu i pet stotina miliona dolara --koje bi moglo da se koristi u tekuæem ratu. Nezavisna organizacija koja se bavi istraživanjem potencijalnih žarišta u svetu, Medjunarodna Krizna grupa sa sedištem u Briselu, tvrdi da je bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševiæ prodavao Iraku oružje kršeæi sankcije U-N-a i da se ta prodaja nastavila i posle njegovog svrgavanja sa vlasti 2000. godine. Prema tvrdnji Krizne grupe, u arsenalu prodatom Iraku su protiv-avionska municija, artiljerijska zrna i sistemi za navodjenje za rakete tipa Skad. Pored toga, jugoslovenski tehnièari su serivisirali iraèke lovce tipa Mig. Predstavnik Krizne grupe u Beogradu, Džejms Lajon, kaže da su se Iraèani domogli tehnologije èak i za pravljanje neke vrste primitivne krstareæe rakete.

” Takodje nam je poznato da su prodavali tehnologiju za prilièno usavršenu bespilotnu letelicu zahvaljujuæi kojoj bi avion za obuku mogao da se pretvori u jeftinu krstareæu raketu koja bi mogla da se kreæe na daljinsko upravljanje, bez skupih sistema za navodjenje”.

Džejms Lajon ukazuje da je u taj arsenal bila ukljuèena i-tehnologija za protivvazdušnu odbranu, korišæena protiv snaga NATO-a tokom kampanje na Kosovu, koju sada izgleda koristi iraèka protivvazdušna odbrana. Prema Kriznoj grupi, takodje se postavlja pitanje da li je bivša Jugoslavija poslala Iraku hemijsko oružje ili tehnologiju za korišæenje istog. Svi navedeni transferi su bili podmazivani oprobanim korupcijskim metodama, ukazuje Krizna grupa, a veliki deo novca ostvarenog tim transakcijama preko državne firme Jugoimport -- završavo je u džepovima visokih zvaniènika u Beogradu. Direktor odseka Krizne grupe za Evropu, Nikolas Vajt, kaže da je postojala bliska veza izmedju vlade, vojske i organizovanog kriminala.

”Da bi se Miloševiæ uklonio, nove vlasti su morale da sklapaju nagodbe sa vojnim establišmentom. To u osnovi znaèi da su isti ljudi nastavili da ubiraju novac i, šta više, mislim da su neka sredstva završila i u džepovima nekih èlanova nove vlade“.

Zvaniènici bivše Jugoslaviju su, kako je izvešteno, oružje takodje prodavali Liberiji i pokušali da ga prodaju Burmi. Obe te zemlje su pod sankcijama U-N-a. Nikolas Vajt ukazuje da su zvaniènici - suoèeni sa navedenim èinjenicama - ustvrdili da nisu znali da su te zemlje bile pod sankcijama.

XS
SM
MD
LG