Linkovi

Amerièke trupe se približavaju Bagdadu - 2003-04-01


Juèerašnji dan su obeležile nove borbe izmeðu amerièkih i iraèkih snaga, na južnom pravcu nastupanja prema Bagdadu. Prethodnica amerièkih snaga se sada nalazi najbliže iraèkoj prestonici, od kako je pre 12 dana zapoèela operacija “Iraèka sloboda”, što je momenat koji je predsednik Buš želeo da naglasi tokom govora u Filadelfiji.

“Dan za danom približavamo se Bagdadu. Dan za danom smo sve bliži pobedi.” – rekao je amerièki predsednik.

Predstavnik za štampu Pentagona, general Stenli Mek Kristal, kaže da napadi na jedinice Republikanske garde predstavlja dalji korak u maršu ka iraèkom glavnom gradu.

“U toku su pokreti snaga, kako bi pokušali da uništimo one divizije koje nam se nalaze na putu” – izjavio je general Mek Kristal.

Meðutim, kako rat ulazi u 13 dan, koalicione snage i dalje nemaju punu kontrolu ni nad jednom od iraèkih veæih urbanih sredina, a i dalje su izložene teškim borbama u gradovima u južnom i centralnom Iraku, ukljuèujuæi i Nadžaf, pošto je bitka za taj grad jedna od najdužih u dosadašnjem toku rata. Portparol britanskih oružanih snaga, pukovnik Kris Vernon: “Kako napredujemo? Polako, to je taèno. Ali ove stvari i idu polako. 11 dana je jako kratak period, u odnosu na ratove ovakvog nivoa intenziteta.”

Amerièka vojska je objavila da su njeni vojnici juèe otvorili vatru i ubili 7 iraèanki i dece, kada je kombi u kome su se žrtve nalazile odbio da se zaustavi na kontrolnom putku amerièke vojske u blizini Nadžafa, èak i nakon što su ispaljeni pucnji upozorenja. U toj istoj oblasti, u subotu, u eksploziji automobila bombe ubijena su 4 amerièka vojnika – što je vrsta napada za koje iraèka vlada preti da æe biti nastavljeni. Iz bombama pogoðene zgradue u Bagdadu, iraèki ministar spoljnih poslova Nadži Sabri rekao je novinarima da je više od 5 hiljada Arapa došlo u Irak, kako bi se borili protiv snaga koalicije.

“Onim amerièkim i britanskim vojnicima, koji ne budu hteli da se predaju našim snagama, ostaje da se suoèe sa smræu. Pretvoriæemo našu pustinju u veliko groblje.” – rekao je ministar Sabri.

Meðutim, predstavnica za štampu Pentagona, Viktorija Klark, izjavila je novinarima da su SAD upoznate sa izveštajima u kojima se navodi da rodbina visokih iraèkih zvaniènika pokušava da napusti zemlju.

“Znam da bih se ja, da sam iraèanka, zapitala kada bih videla šta se sve dogodilo u protekih 10-12 dana, a da nisam videla ni jednog od lidera.” – izjavila je Klarkova.

Meðutim, iraèki predsednik Sadam Husein se juèe pojavio na državnoj televiziji, na snimku stastanka na kome se vidi sa svoja 2 sina i najvišim vojnim komandantima. Dopisnici iz Bagdada navode da na osnovu snimka nije moglo da se utvrdi kada je on napravljen. Amerièki zvaniènici špekulišu da je iraèki voða možda ranjen ili èak ubijen u prvom napadu iz vazduha, na samom poèetku rata, dodajuæi da postoje indicije da su njegova televizijska pojavljivanja, u proteklih 12 dana, snimljeni u napred.

XS
SM
MD
LG