Linkovi

Sahranjeno 600 identifikovanih Bošnjaka ubijenih u Srebrenici - 2003-03-31


Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je zajedno sa èlanovima diplomatskog kora u BiH, prisustvovao sahrani, proèitao je pismo generalnog sekretara UN-a Kofi Ananana koji je poruèio da je u Srebrenici izvršen pokolj nad hiljadama nedužnih civila i da odgovorni za taj zloèin moraju bii uhapšeni:

”Meðunarodan zajednica neæe odustati dok ne izvrši svoju dužnost i ne ispravi greške iz prošlosti, dok ne obezbjedi mir za mrtve, prekretnicu i izmirenje za bolji život i odgovornost za one koji su poèinili zloèin, poruèio je visoki predstavnik Meðunarodne zajednice na sahrani prvih 600 identifikovanih srebrenièkih Bošnjaka,“ rekao je Pedi Ešdaun.

Prema njegovim rijeèima Srebrenica mora biti mjesto opomene svima šta se dogaða kada narod izgubi razum i zaboravi moralne vrijednosti.

U ime porodica poginulih Federacije BiH skpu se obratila Aledina Dautbašiæ.

”Majke i sestre Srebrenice vjeruju u pobjedu istine i pravde i njihovo sjeæanje nije ubijeno,“ poruèila je Dautbašiæeva.

Pokrovitelj sahrane, koja je obavljena u okviru buduæeg kompleksa memorijalnog centra u Potoèarima, bošnjaèki èlan Predsjedništva BiH Sulejman Tihiæ, kazao je da se na sahrani koja kasni 8 godina mora govoriti o prošlosti, kako se ona ne bi ponovila. Tihiæ je optužio vlasti Republike Srpske i Bivše Jugoslavije kao krivce za organizaciju i provoðenje zloèina nad srebrenièkim Bošnjacima, ali i istakao da dio odgovornosti snose i Ujedinjene nacije koje nisu zaštitile svoju zonu.

Ceremonija sahrane kojoj su uz graðane i diplomate prisustvovali i visoki dužnosnici oba entiteta i BiH protekla je bez incidenata, a odlukom Savjeta ministara u Bosni i Hercegovini danas je proglašen dan žalosti.

XS
SM
MD
LG