Linkovi

CG pozdravlja moguænost prijema u Savet Evrope - 2003-03-31


Funkcioner vladajuæe DPS Miodrag Vukoviæ èin prijema državne zajednice Srbija i Crna Gora u Savjet Evrope oznaèio je kao istorijski trenutak:

“Mislim da se radi o posebnom trenutku. Poslije gubitka nezavisnosti 1918. g. Crna Gora nikada nije, kao sto æe od tog trenutka, biti predstvljena u medjunarodnoj zajednici pod svojim imenom. Nikada više - a sto godina je takva praksa trajala da se o Crnoj Gori odluèuje van Crne Gore i bez pitanja Crne Gore - nikada više se to neæe desiti. Mnoge važne stari se u institucijama državne zajednice ne mogu donijeti bez prethodne saglasnosti državnih organa Crne Gore, a ako nema tog obezbjedjenja, ima onog drugog, a to je naèin glasanja”.

I portparol SNP Dragan Koprivica tvrdi da æe dan prijema državne zajednice u Savjet Evrope biti dan koji æe ostati za pamæenje:

“To je i dan kada se krunišu snazni napori SNP na uèvršæenju državne zajednice SCG, to je dan kada æemo i zvanièno biti bliži Evropi, jer smo bili i ostali dio Evrope. Sigurno je da æemo stupanjem u èlanstvo SE biti u povoljnijoj situaciji kao državna zajednica SCG, ali je nesumnjivo sigurno da æemo samim tim preuzeti i niz demokratskih obaveza da bismo bili priznati kao ravnopravna èlanica”.

I ostale parlamentarne partije u Crnoj Gori pozdravile su stvaranje pretpostavki za prijem državne zajednice u najstariju evropsku organizaciju.

XS
SM
MD
LG