Linkovi

Legija traži promenu identiteta - 2003-03-31


Prema informacijama iz diplomatskih izvora, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije, Milorad Lukoviæ, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje da je organizovao ubistvo srpskog premijera Zorana Ðinðiæa, raspitivao se preko posrednika o šansama da od Haškog tribunala dobije moguænost da promeni identitet i mesto boravka u zamenu za informacije o bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiæu i generalu Ratku Mladiæu. A srpska policija saopštila je da poseduje lažni pasoš na osnovu kojeg je vidljivo da se Lukoviæ skriva iza lažnog identiteta hrvatskog državljanina Vlade Vukomanoviæa.

Vlasti u Beogradu sumnjièe Lukoviæa da je pored organizovanja ubistva premijera Ðinðiæa, naredio likvidaciju i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stamboliæa. A potpredsednik srpske Vlade Žarko Koraæ otkrio je da je u Stamboliæevo ubistvo umešan i Lukoviæev naslednik u Jedinici za specijalne operacije Dušan Marièiæ. ”Sve nas interesuje ko su naredbodavci,“ rekao je Koraæ i najavio raspisivanje poternice za suprugom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševiæa, Mirjanom Markoviæ koja je iz zemlje pobegla istog dana kada je izgubila mesto poslanika i poslanièki imunitet.

Vlada Srbije odluèila je da Ivan Stamboliæ bude sahranjen uz najviše državne poèasti. Odbor za oslobaðanje Ivana Stamboliæa zastupa stav, kako kaže njegov predsednik Živorad Kovaèeviæ, ”da bi ta organizacija trebalo da nastavi rad, jer se sluèaj Stamboliæ ne može do kraja smatrati rešenim sve dok pored uhvaæenih izvršilaca ne budu uhvaæeni i izvedeni pred sud i organizatori, a naroèito nalogodavci ovog bestijalnog zloèina na koje je Odbor imenom i prezimenom stalno ukazivao.“

Predstavnici Jugoslovenske levice odbili su na konferenciji za novinare da saopšte da li æe se predsednica te partije Mirjana Markoviæ odazvati zahtevu policije da bude ispitana u istrazi o ubistvu Ivana Stamboliæa. Generalni sekretar JUL-a Dragana Kuzmanoviæ proèitala je pismo Markoviæeve, koja je negirala bilo kakvu umešanost u zloèine tvrdeæi da su optužbe protiv nje iskljuèivo motivisane potrebom da se destabilizuje njen muž, a da je iz zemlje otputovala krajem februara iz liènih i porodiènih razloga.

XS
SM
MD
LG