Linkovi

Porodice amerièkih vojnika sa zebnjom prate dogadjaje - 2003-03-31


Sendi Grin drži privatno obdanište u svojoj kuæi, u Fort Beningu, velikoj vojnoj bazi koja se prostire na nekoliko hiljada hektara duž granice izmedju država Džordžije i Alabame, u blizini grada Kolambasa. Njen suprug, armijski specijalac Kventin Grin, poslat je u Kuvajt poèetkom godine. Gospodja Grin ne zna taèno gde se njen suprug nalazi, ali veruje da je negde u Iraku. Ona kaže da joj mnogo nedostaje i da je zabrinuta za njegovu bezbednost.

”Mislim o njemu sve vreme, on je moja bolja polovina. Mnogo se molim, razgovaram sa mojim sveštenikom i mojom porodicom da bi olakšala stres kroz koji prolazim.“

Sendi Grin kaže da je prošlo više od nedelju dana od kada je poslednji put imala kontakt sa svojim suprugom, ali da je u medjuvremenu smiruju e-mail poruke o statusu njegove jedinice koje dobija od komandanata. Takodje u Fort Beningu, Mirjam Otero èita pismo koje je dobila od svog supruga, vodnika prve klase, Rafaela Otera, veterana iz prvog Zalivskog rata, inaèe rodjenog u Portoriku. Gospodja Otero prevodi pismo napisano na španskom svojoj 10-godišnjoj æerci Bjanki. Bjanka kaže da je oèevo pismo bilo utešno, ali lice joj se smrkne kada je pitamo o ratu:

”Bojim se rata i strahujem da æe se mom ocu nešto desiti.“

Supruga i majka, Mirjam, kaže da je od poèetka rata uznemirenost njen stalni pratilac.

Ona kaže da je usamljena i da èesto sebe uhvati kako nesvesno razgleda stare fotografije ili razgovara naglas sa mužem koji nije kod kuæe.

”On nije ovde i ne mogu da razgovaram sa njim. Ne mogu da se oslobodim napetosti i frustracije, ali ne smem da dozvolim da me strah nadvlada jer moram da zadržim prisebnost.“

Mirjam nije sigurna da æe se stvari vratiti u normalu kada se Rafael vrati kuæi. Ona kaže da je njen suprug bio tih i nekomunikativan nekoliko meseci posle povratka iz Zalivskog rata, 1991.

”Strahujem od toga kako æe se on ovoga puta oseæati, koliko æe se emocionalno promeniti. Veæ se sada pripremam za njegov povratak. Ne smem da ga odmah bombardujem sa pitanjima, veæ da ga ostavim na miru i dozvolim mu da progovori kada on to poželi.“

Zvaniènici u Fort Beningu kažu da æe biti obezbedjeno savetovanje za vojnike kada se vrate sa ratišta, kao i njihove porodice. Ali za sada, svi su usresredjeni na rat i fizièki opstanak vojnika.

XS
SM
MD
LG