Linkovi

Iraèki funkcioner tvrdi da vladine snage odnose pobedu u sukobu protiv koalicionih snaga - 2003-03-31


Koalicione snage su doprle na 80 kilometara od Bagdada i bombarduju iraèki glavni grad, ali iraèki ministar inostranih poslova kaže da njegova vlada pobedjuje u ratu protiv koalicionih snaga. Dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot prati razvoj dogadjaja u Bagdadu iz Blisko istoènog dopisništva Glasa Amerike, u Kairu:

Apelujuæi na koalicione snage da se ili predaju ili povuku, iraèki ministar inostranih poslova Nadži Sabri izjavio je na konferenciji za štampu u Bagdadu da Irak pobedjuje u ovom ratu na, kako je rekao, svim frontovima i dodao da æe Irak pretvoriti pustinju u veliku masovnu grobnicu za koalicione snage. Sabri je apelovao na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da smesta zaustavi rat u Iraku. On je optužio Sjedinjene Države i Britaniju da pokušavaju da podele i kolonizuju Irak. Sabri je rekao novinarima da su koalicione snage suoèene sa jedinstvenom borbom protiv okupatora.

”Pali su u sopstvenu zamku. Suoèavaju se su sa ujedinjenim narodom, sa jedinstvenim telom. Lider, rukovodstvo, vlada i narod - svi su ujedinjeni u ovoj zemlji. To je ujedinjeni entitet koji se bori protiv kolonijalnog rata u našoj zemlji.“

Iraèki ministar inostranih poslova je ustvrdio da su stotine koalicionih vojnika ubijene i zarobljene. On je rekao da ni jedan koalicioni vojnik koji ostane u Iraku neæe biti bezbedan i obeæao da æe Irak poraziti neprijatelja bez obzira koliko vremena bude za to potrebno. Funkcioneri koalicionih snaga kažu da je samo nekoliko desetina njihovih vojnika ubijeno ili zarobljeno.

XS
SM
MD
LG