Linkovi

Sadamov režim æe biti uklonjen s vlasti - 2003-03-31


Koalicione snage se bore da uklone režim Sadama Huseina koji predstavlja pretnju bezbednosti iraèkg naroda, Bliskog istoka i sveta. Mnogi se pitaju koliko æe ta borba trajati. Medjutim, kako je rekao predsednik Džordž Buš, ovde se ne radi o rokovima, radi se o pobedi.:

”Iraèki narod to mora da zna... mora da zna da æe biti oslobodjen, a Sadam Husein uklonjen s vlasti, bez obzira koliko je za to potrebno,“ rekao je predsednik Buš na zajednièkoj konfereciji za štampu sa britanskim premijerom Tonijem Blerom.

Premijer Bler se složio da koaliciona misija nije odredjena ”vremenom veæ prirodom zadatka:“

”Dopustite mi da ponovim da smo potpuno i bezrezervno odluèni. Sadam Husein i njegov omraženi režim biæe uklonjeni s vlasti. Irak æe biti lišen oružja za masovno uništavanje, a iraèki narod oslobodjen. Mi smo rešeni da se to obavi i mi æemo se za to postarati,“ izjavio je premijer Bler.

Kao što je naglasio predednik Buš, Britanci, Amerikanci, Australijanci, Poljaci i drugi u koalicionim snagama dele obaveze i žrtve rata. Kampanja koja predstoji izisikivaæe još hrabrosti i još žrtava, kako od strane koaliconih snaga tako i od napaæenog iraèkog naroda. Medjutim, reèima predsednika Buša, ”koalicija æe biti uz narod Iraka u izazovima koji predstoje.“ Koalicija je spremna da krene sa isporukom humanitarne pomoæi i da pošalje još mnogo više. SAD, Britanija i druge zemlje u koaliciji takodje su rešene da pomognu iraèkom narodu na duge staze. Najveæa dugoroèna potreba Iraka jeste demokratski izabrana reprezentativna vlada koja štiti prava svih Iraèana. Tu vladu -- rekao je predednik Buš -- ”neæe nametnuti stranci, nju æe izabrati iraèki narod.“

XS
SM
MD
LG