Linkovi

Komitet za zaštitu novinara o stanju slobode medija u svetu - 2003-03-31


Komitet za zaštitu novinara, privatna organizacija sa sedištem u Njujorku, objavio je godišnji izveštaj o stanju slobode medija u svetu. Dopisnik Glasa Amerike Džejms Donahauer izveštava da se broj utamnièenih novinara dramatièno poveæao u 2002. godini.

Kraj 2002. godine 136 novinara doèekalo je u zatvoru, što je u odnosu na 2000. poveæanje od 70 odsto. Direktor Komiteta za zaštitu novinara, Džoel Sajmon, kaže da su u izveštaju te organizacije identifikovane neke od zemalja sa najgorim uslovima za rad novinara:

”Veæina uhapšenih novinara nalazi se u tri zemlje. U Kini je iza rešetaka 39 novinara, što znaèi da Kina veæ èetvrtu uzastopnu godinu predvodi po broju utamnièenih novinara. Nepal i Eritreja zauzimaju drugo i treæe mesto.“

Džoel Sajmon je takodje pomenuo Kolumbiju, Haiti, Zimbabve i Rusiju kao zemlje sa posebno neprijateljskom atmosferom za novinare. U izveštaju CPJ-a naslovljenom ”Napadi na stampu u 2002.“ dokumentovano je oko 500 sluèajeva represije medija u 120 zemalja, što ukljuèuje sve - od cenzure preko maltretiranja od strane vlasti do ubistava. Broj ubijenih novinara prošle godine -- 20 -- najniži je od 1985. kada je CPJ poèeo da prati te podatke. Menadžer CPJ-a za Bliski istok, Džoel Kampanja, kaže da je smanje broja nastradalih novinara rezultat smanjenja sukoba u svetu. On, medjutim, dodaje da zbog rata u Iraku brine koliki æe broj biti zabeležen ove godine.

”U ratu u Iraku su veæ stradala dva novinara - Pol Moran, snimatelj australijske kuæe ABC News poginulo je u samoubilaèkom bombaškom napadu na severu Iraka, a dopisnik kuæe ”ITV News“ Teri Lojd nastradao je na jugu te zemlje kada se konvoj u kojem je putovao našao pod vatrom koalicionih snaga. Drugi detalji su dosta nejasni.“

Treæi novinar je nadjen mrtav u hotelu u severnom Iraku. Veruje se medjutim da se tu radi o nesreænom sluèaju. Još nekoliko novinara se vodi kao nestalo. Direktor CPJ-a Džoel Sajmon kaže da smrt novinara u oblastima koje su u konfliktu nije uvek - kako se veruje - rezultat jednostavne blizine nasilja.

”Ove, kao i prethodnih godina, mali je broj novinara koji su ubijeni u unakrsnoj vatri. Velika veæina njih je smišljeno ubijena zbog svog izveštavanja.“

Džoel Sajmon dodaje da u mnogim zemljama postoji samo šaèica novinara koji se bave istraživaèkim novinarstvom; a ubiti novinara najefikasniji naèin da se ubije izveštaj.

XS
SM
MD
LG