Linkovi

Pentagon tvrdi da je iraèka Republikanska garda znatno oslabljena - 2003-03-31


General major Stenli MekKristal ukazuje da je tri hiljade bombi na precizno navodjenje, koliko je proteklih nekoliko dana palo na položaje iraèkih trupa, nanelo znatnu štetu divizijama Republikanske garde koja brani Bagdad:

”Svedoci smo velikog slabljenja tih snaga. Ne želim da ovu izjavu propratim brojevima, ali svakako se radi o znatnom slabljenju. Pored toga, primeæujemo izvesna pomeranja formacija Republikanske garde,“ rekao je general major MekKristal.

On je dodao da ima dokaza da te snage menjaju položaje kako bi pružile potporu jedinicama koje su delimièno uništene u vazdušnim napadima koalicije. Prema reèima istog general majora, Republikanska garda i dalje postavlja tenkove u stambene èetvrti. On tvrdi da koalicione snage uprkos tome mogu da unište Sadamove tenkove ali da su te operacije otežane zbog skrivanja iraèkih trupa u stambenim èetvrtima. U okviru priprema za borbu za Bagdad, amerièke snage vrše -- kako je u Pentagonu reèeno -- ”agresivne oružane izvidjaèke“ misije u niz oblasti koje se granièe sa južnim prilazom gradu.

XS
SM
MD
LG