Linkovi

Pregled pisanja uvodnika u amerièkim dnevnicima - 2003-03-31


Na njujorškom Long Ajlendu, dnevnik Njusdej (Newsday) trudi se da pronadje pravi ugao gledanja na rat u mnoštvu medijskih izveštaja:

Rat u Iraku traje samo 11 dana i u najmanju ruku je arogantno donositi definitivan sud o njegovim uspesima, neuspesima i trajanju. Ali da Amerikanci padaju u takvo iskušenje govore efekti 24-èasovnih izveštaja, na naciju zablenutu u uživo prenošeni televizijski spektakl. Ipak, neki trendovi postaju jasniji. Ovaj rat nije lak i pokazuje sve znake dužeg i težeg konflikta no što su se možda nadali Bušova administracija i veæina njenih ratoborno raspoloženih sledbenika.

List Oregonian iz Portlanda priznaje da rat možda ne teèe kao što su planeri želeli, ali dodaje:

To ne menja osnovu ispravnosti ove stvari. Ako ništa drugo, pravac konflikta tokom ovih deset dana podvlaèi zašto su Amerika i Britanija bile u pravu kad su ušle u ovaj rat. Ubijanje bespomoænih zatvorenika i primoravanje iraèkih civila pod pretnjom vatrenim oružjem da se izlažu opasnosti, samo su dva primera one vrste svirepog terorizma tipiènog za Sadamovu vladavinu.

Dnevnik Èarlstonska gazeta, koji izlazi u Zapadnoj Virdžiniji, ponavlja svoje gledište: ”smatramo da je neprovociran napad predsednika Buša na Irak bio bespotreban“. Isti dnevnik izražava strahovanje da æe mržnja prema ovoj zemlji dugo biti prisutna medju muslimanskim fanaticima. Medjutim, dnevnik Amerièki republikanac, iz Voterberija (Waterbury), u Konetiketu, izražava nadu da æe ”rat sa Irakom osujetiti regrutovanje u redove Al Kaide“, dok kalifornijiski Junjn tribjun, iz San Dijega, podseæa da æe posle rata ”osvajanje mira možda biti teže i da æe zbog toga biti potrebno uèešæe medjunarodne zajednice“. Nekoliko dnevnih listova medju njima Èikago Tribjun, Eskpress Njuz iz San Antonija, u Teksasu i Klivlend Plein Diler su zabrinuti zbog efekata rata na domaæe avio kompanije. Kao što beleži Tribjun:

S obzirom na izglede da bi rat u Iraku mogao potrajati nedeljama, odnosno mesecima, opstanak kompanija Junajted Earlajnz i Amerikan Earlajnz postaje daleko teži. Svaki od tih prevoznika pokušava da smanji troškove i uskladi se sa predvidjanjima o prihodima, koja se pogoršavaju iz dana u dan.

XS
SM
MD
LG