Linkovi

Koalicioni ratni avioni  bombardovali ciljeve u Bagdadu - 2003-03-30


Koaliciona Centralna komanda je saopštila da su koalicione snage bombardovale iraèki vojni centar u blizini bagdadskog medjunarodnog aerodroma i jedno postrojenje iraèke obaveštajne službe na obali reke Tigar. Žestoke borbe se i dalje vode u južnom gradu Basri gde su britanski vojnici zarobili jednog generala vojske Sadama Huseina. Izvešteno je takodje o eksplozijama oko severnog grada Kirkuka. Pukovnik Tomi Frenks je saopštio da postugnut još jedan vojni uspeh u severnom Iraku.

“Koalicione snage su napale i uništile jedno veliko terrorisitèko postrojenje tokom prošlih èetrdeset osam sati u severnom Iraku i kopnene snage u ovom trenutku ocenjuju rezultate tog napada.”

General Frenks je ukazao da je vojna taktika promenjena zbog juèerašnjeg samouiblaèkog napada da bi koalicioni vojnici bili mnogo oprezniji u dodirima sa civilima. Iraèka vlada tvrdi da je preko èetiri hiljade Arapa dobrovoljno došlo u Irak radi preduzimanja samouiblaèkih bombaških napada. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je izrazio uverenje u današnjem intervjuu te-ve mreži Foks da iraèki gradjani verovatno sumnjaju u svoje vodjstvo koje je praktièno nestalo.

“Iraèki gradjani su bili svedoci napada na iraèko vodjstvo i mi od tada nismo videli to vodjtsvo. Gde je Sadam Husein? Gde su njegovi sinovi Kasaj i Udaj? Oni ne govore. “

Ramsfeld nije iskljuèuio moguænost da su porodice nekih iraèkih lidera pobegle iz Iraka. Podsetio je takodje da je do sada zarobljeno oko èetiri hiljade i petsto iraèkih vojnika. Na humanitarnom frontu, jedan britanski brod je dopremio humanitarne potrepštine u iraèku luku Um Kasr. No, britanski vojni predstavnik potpukovnik Roni Mekkort je ukazao da æe dostava tih potrepština poèeti tek kada se poboljšaju bezbednsni uslovi.

”Neæemo dozvoli ni jednom konvoju da krene bez vojne pratnje u opasnu oblast. Ne želim da potkopamo naše napore pozivanjem nedužnih civila i humanitarnih radnika koji bi mogli pasti u zasedu ili biti napadnuti. “

Antiratne demonsttracije su nastavljene širom sveta. Desetine hiljada protivnika rata okupile su u Indiji i Indoneziji u najveæim demonstracijama u obe zemlje od poèetka rata pre jedanaest dana. Kineske vlasti su po prvi put dozvolile mali antiratni protest na Univerzitetu u Pekingu . ali je otkazan protest u jednom parku u Pekingu.

XS
SM
MD
LG