Linkovi

Iraèka vlada pribegava nekonvencionalnim ratnim sredstvima - 2003-03-30


Koalicija, pod amerièkim voðstvom, i njeni protivnici nastavljaju da se, na dva razlièita naèina, bore za kontrolu nad Irkom. Snage koalicije su, jutros, ponovo izvršile napade na Bagdad i predgraða, bombama i projektilima. Nemoæan da se protivnicima suprotstavi na tehnološkom nivou i snagom vatrenog oružja, Irak nastavlja da vodi ne-konvencionalni rat, a juèe primenio i novu taktiku – kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv -- na kontrolnom punktu amerièke vojske, u blizini Nadžafa. Tom prilikom su ubijena 4 amerièka vojnika.

Iraèki potpredsednik, Taha Jasin Ramadan, izjavio je u Bagdadu da je samoubica bio jedan niži oficir iraèke vojske i obeæao je da æe biti još takvih napada. On je ustvrdio da Irak ima pravo da se neprijateljima suprotstavi na svaki raspoloživ naèin. Èlan združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general-major Stenli Mek Kristal, izjavio je da ti napadi više lièe na terorizam nego na ratovanje. Ipak, dodao je, vojnici æe morati da budu obazriviji: “To neæe promeniti naèin na koji mi stupamo u borbu. To nema efekta na ukupne operacije. Ali da bi naši vojnici bili zaštiæeni, jasno je da to zahteva veliku pažnju.”

Iraèke oružane snage se uzdržavaju od direktnih konfrontacija sa snagama koalicije. Prema izveštajima, glavnina iraèkih konvencionalnih snaga se nalaze oko Bagdada, radi odbrane prestonice.

Kako izveštava novinarka Glasa Amerike, Ališa Rju -- koja se nalazi meðu amerièkim snagama u Iraku –iraèke snage vrše male, ometajuæe, napade na amerièke linije snabdevanja: “Ovo je prvi sluèaj da je izvršen napad automobilom-bombom i to samoubilaèki napad. Prethodni napadi su bili ogranièeni samo na kamionèiæe koji su ometali amerièke vojnike, kamioneti na koje su montirani mitraljezi, takva vrsta situacija gde dolazi do razmene vatre iz ruènog naoružanja. Ovo je prvi put da su oni pribegli samoubilaèkom napadu, a mogu vam reæi, da je širom Iraka sako podignut stepen obezbeðenja.”

Iraèki vojnici su, u više sluèajeva, otvarali vatru dok su se pravili da se predaju.

U svom nedeljnom radio govoru, predsednik Buš se zarekao da æe biti nastavljena borba protiv odluènih vojnika iraèke vojske: “Mi sada lovimo najbezoènije jedinice diktatorove vojske. Borbe su oštre i ne znamo koliko æe trajati, ali znamo kakav æe biti rezultat bitke. Iraèki režim æe biti razoružan i uklonjen sa vlasti. Irak æe biti slobodan.”

Iako izgleda da je, ukupno napredovanje koalicionih snaga prema Bagadadu, usporeno poslednjih dana, general-major Džin Rinuart iz amerièke centralne komande kaže da nema pauze u borbama: “Ne verujem da postoji namera da se uspore aktivnosti na bojištu. Mi æemo nastaviti da koncentrišemo naše operacije. Nekada æe njihov cilj biti na zapadu, nekada na severu, nekada na jugu, a nekada svuda.”

Amerièki zvaniènici su prekinuli prelete krstareæih projektila Tomahavk, iznad Sadudijske Arabije, pošto su neke od tih letilica zalutale na Saudijsku teritoriju. Oni, meðutim, kažu da to neæe imati uticaja na ukupne vojne operacije.

XS
SM
MD
LG