Linkovi

Vašington traži proterivanje iraèkih obaveštajaca - 2003-03-29


Amerièki Državni sekretarijat saopštio je da je zatražio od jednog broja zemalja da proteraju osumnjièene iraèke obaveštajce pošto je primio informacije da planiraju teroristièke napade protiv amerièkih interesa. Stejt department kaže da su takvi planovi otkriveni u dvema zemljama i da su iraèki agenti uhapšeni. Izveštava dopisnik Glasa Amerike Dejvid Golast.

Administracija predsednika Buša je èak i pre izbijanja rata, 20. marta, vršila pritisak na zemlje širom sveta da proteraju agente iraèke obaveštajne službe koji rade pod diplomatskim plaštom. Sada je taj pritisak pojaèan u svetlu èinjenice da su Sjedinjene države saznale o - kako je rekao predstavnik Stejt departmenta Rièard Bauèer - ”široko rasprostranjenim“ teroristièkim planovima iraèkih obaveštajaca da napadaju amerièke interese. Tokom na brzinu pripremljene konferencije za štampu Bauèer je rekao da su specifièni planovi veæ raskrinkani u dvema zemljama:

”Poslednjih dana primili smo informacije u vezi sa specifiènim teroristièkim planovima u dvema zemljama, u koje su umešani iraèki obaveštajni funkcioneri. U oba sluèaja ti operativci su uhapšeni a teroristièki materijal je zaplenjen. Planirani napadi nisu bili uspešni,“ rekao je Bauèer.

On nije rekao o kojim se zemljama radi ali drugi funkcioneri su izjavili da se radi o bliskoistoènim zemljama. Smatra se da je jedna od njih Jordan, koji je ranije ove nedelje proterao nekoliko iraèkih diplomata. Jedan visoki funkcioner Stejt departmenta rekao je da je ukupno 17 zemalja proteralo iraèke agente u odgovor na poèetno upozorenje Sjedinjenih Država, upuæeno poèetkom ovog meseca.

Vašington je takodje zatražio od više od 60 zemalja u kojima postoje iraèke ambasade i konzulati da proteraju njihove šefove misija i zamrznu njihova sredstva u oèekivanju da æe rat dovesti do promene vlade u Bagdadu. Prošle nedelje, administracija je proterala preostalu trojicu iraèkih diplomata iz Vašingtona, koji su radili pri alžirskoj ambasadi, jer je ta zemlja štitila interese Iraka u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG