Linkovi

SAD upozoravaju Siriju da ne snabdeva Irak vojnom opremom - 2003-03-29


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je uputio oštro upozorenje Siriji, sa zahtevom da obustavi isporuku vojne opreme Iraku. Sekretar Ramsfeld se uzdržao od vojne pretnje Siriji, ali je rekao novinarima u Pentagonu da te isporuke smatra neprijateljskom aktivnošæu.

”Te pošiljke predstavljaju direktnu pretnju koalicionim snagama. Takvu trgovinu smatramo neprijateljskim èinom i za to smatramo odgovornom sirijsku vladu,“ rekao je Donald Ramsfeld.

Sirija odbacuje te optužbe. Ali sekretar Ramsfeld kaže da su izmedju ostalog Iraku dostavljeni ureðaji za noæno osmatranje, ali nije ulazio u detalje. Kao drugi novi problem amerièki Sekretar za odbranu naveo je ulazak iz Irana u Irak stotina iraèkih pobunjenika, koje Iran štiti. Njihovo prisustvo, ukazao je Ramsfeld, nije od pomoæi i Vašington æe smatrati Iran odgovornim za njihove akcije. Uprkos ovim problemima, Sekretar Ramsfeld i Naèelnik združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general Rièard Mejers, kažu da koalicione snage napreduju na severu i zapadu Iraka i da oklopne jedinica koalicije masovno nadiru sa juga približavajuæi se Bagdadu. Pokazujuæi na mapu Iraka, general Mejers je rekao da vlada Sadama Huseina ubrzano gubi kontrolu nad sve veæim delom zemlje.

”Na snimku se vidi da je Sadamov režim izgubio kontrolu nad oko 35 do 40 odsto Iraka,“ istakao je na konferenciji za novinare u Pentagonu general Mejers. I sekretar za odbranu Ramsfeld i general Mejers odbacili su gledišta da je ofanziva otežana zbog neoèekivano jakog otpora i istakli da se ishod rata zna. Meðutim sekretar Ramsfeld je izneo uverenje da su izveštavanja koja ne odgovaraju èinjenicama, dovela do oèekivanja brze pobede;

”U medijskim izveštavanjima, videli smo promene raspoloženja, uspone, padove, pa opet uspone ponekad u roku od samo 24 sata,“ rekao je Ramsfeld.

Otpor na koji nailaze snage koalicije u Iraku uglavnom pružaju paramilitarne snage Sadamovih Fedajina, koje je amerièki sekretar za odbranu opisao kao ”brigade smrti”, i koje zvaniènici Pentagona optužuju za brojne zloèine.

XS
SM
MD
LG