Linkovi

Pisanje amerièke štampe-petak, 28.mart - 2003-03-28


Iraèka regularna armija i iraèka Republikanska garda pružaju veæi otpor nego što se predvidjalo. U Rimu, italijanski dnevnik “La republika” primeæuje:

“Sedmog dana sukoba, sve teèe po planu, kaže nam predsednik Buš. Medjutim tu se javlja problem: mi ne znamo planove i trenutno je nova šifra ”fleksibilnost“. Pentagon priznaje da su neke rakete možda promašile cilj i dopadljiva doktrina ”šokiraj i zastraši“ se usporava...”

Ruski mediji veæ vide, kako ih zovu, ”nedostatke“ amerièko-britanskih snaga, koji se iznose i u dnevniku “Nezavisimaja gazeta”:

“Mada je suviše rano da se govori o velikim greškama komande americcko-britanskih snaga, neki taktièki propusti su oèigledni. Pokazuje se da je iraèki otpor daleko snažniji nego što se oèekivalo. Jasno je da postoji nedostatak kopnenih trupa i da snage koje napreduju imaju problema sa dostavom zaliha.” Oprezniji stav se èuje iz Španije. Dnevnik “La vangardia” u glavnom gradu Madridu ocenjuje:

“Dovodjenje u pitanje strategije nakon tek jedne nedelje rata je nesmotreno i riskantno, ali izgleda oèigledno da više nije reè o vojnoj paradi...”

Dalje prema istoku, u Turskoj, saveznici Sjedinjenih Država u NATO-u, istanbulski visoko tiražni dnevnik “Harijet” je zauzeo kritièniji stav:

“Uzevši u obzir greške amerièkih jastrebova, amerièkoj ulozi zastrašitelja je naneta ozbiljna šteta. Scene iz rata dokazuju da Irak, uprkos 12 godišnjem embargu i drugim problemima, nije tako lako savladati...”

Na bliskom istoku, izraelski dnevnik “Harec” iz Tel Aviva, piše u podsmešljivom tonu:

“Oni koji su inicirali rat protiv Iraka pretpostavljali su sa tipiènom arogancijom da ne postoji takva stvar kao što je iraèki patriotizam i da se iraèka država održava samo zahvaljujuæi djavolskom, despotskom i ubilaèkom režimu Sadama Huseina. Na njihovo zaprepašæenje, Amerikanci otkrivaju da ih Iraèani ne doèekuju kao oslobodioce, veæ kao okupatore koji napadaju njihovu domovinu...”

U severnoj Africi, alžirski dnevnik na francuskom “Liberte” èak predvidja ”zaglibljenje“: “Napredovanje ka Bagdadu neæe biti lako i u zauzimanje glavnog grada više nije izvesno, sem ukoliko u odbrani svoje zemlje ne budu pobijene hiljade Iraèana...”

Poput beleške u regionalnom dnevniku “Al Vatan” u Abi, neki saudijski dnevnici ukazuju da su upozoravali da æe se dogoditi ovo što se dogaða.

“Dugo pre nego što je rat poèeo i pre nego što se anglo-amerièka koalicija zaglibila u moèvarama i pustinjama, Saudijska Arabija je shvatila velièinu i opasnost koju bi takav rat mogao predstavljati za medjunarodni mir i bezbednost. Stoga smo insistirali na rešenju konflikta mirnim inbezbednim metodima...”

Japanski medijski gigant “Asahi” u Tokiju, izražava pesimizam. ”Taèno nedelju dana od kako je poèela akcija protiv Iraka, izgledi za rano okonèanje rata izgleda da blede...“ I na kraju u Zambiji, zemlji koja je i sama poznata po unutrašnjim nemirima, sumorna predvidjanja iznosi dnevnik “Indipendent post” iz Lusake:

“Naèin na koji Sjedinjene Države pokušavaju da okonèaju režim Sadama Huseina ubijanjem tamošnjih lidera, dovešæe do stvaranja oltara na kojima æe milioni muškaraca i žena slaviti ubijene u ovoj invaziji kao svetitelje. Što iskrenije budemo prenosili istinu o genocidu koji vrše Sjedinjene Države i Britanija u Iraku, biæe više moguænosti da se stvari poprave...”

XS
SM
MD
LG