Linkovi

Britanski premijer Toni Bler je ukazao da æe u ratu u Iraku biti napetih i teških trenutaka - 2003-03-28


Britanski premijer Toni Bler je ukazao da æe u ratu u Iraku biti napetih i teških trenutaka, ali je izrazio uverenje da æe Ujedinjene nacije uskoro odobriti opsežnu pomoæ iraèkom narodu. Premijer Bler je govorio o tome u Njujorku posle razgovora sa predsednikom Džordžom Bušom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananon. Dopisnik Glasa Amerike iz Londona Majkl Drudž izveštava o detaljima Premijer Bler je ukazao u intervjuu britanskom radiju da se rat u Iraku odvija dobro tokom prve nedelje dana, ali je naglasio da æe poraz Sadama Huseina i zadobijanje poverenja iraèkog naroda uzeti vremena. Prema njegovim reèima, oèekivanje pobune iraèkog naroda bi bilo pogrešno sve dok je sudbina Sadama Huseina neizvesna i bezbednosni aparat funkcioniše.

” Obièni gradjani , navikli na službu bezbednosti koja ih doslovno odvodi iz njihovih domova, odvodi njihove porodice, pogubljuje ih - desetine hiljada politièkih zatvorenika, ogroman broj ubijenih tokom represije - ti obièni gradjani se neæe pobuniti ukoliko nisu sigurni da Sadam odlazi sa vlasti.“

Premijer Bler je istakao da je i dalje privržen ratnom cilju da se Sadam Husein razoruža, iako je priznao da su mnogi Britanci skeptièni prema razlozima za stupanje u rat.

“Uveren sam da postoji ta nova pretnja bezbednosti. I smatram da je još nismo stvarno svesni. Amerika jeste u izvesnom smislu zbog 11. septembra, zbog toga što je to bilo tako gnusno zverstvo koje ju je potreslo i promenilo njenu psihologiju. Medjutim, ova pretnja bezbednosti je stvarna. Veze izmedju tih otpadnièkih država koje poseduju oružje masovnog uništenja i teroristièkih grupa-te veze su starne. Ali sasvim odvojeno od toga, rezlog zbog koga sam uvek verovao da bi trebalo da preduzmemo vojnu akciju protiv Iraka snažna srca i èiste savesti jeste priroda tog režima.“

Premijer Bler je izrazio uverenje posle razgovora sa Kofijem Ananom da æe u roku od jednog dana biti usvojena nova rezolucija Ujedinjenih nacija da bi se oživeo program nafta za hranu na osnovu koga se prehranjuje šezdeset odsto iraèkog stanovništva. Premije Bler je dao lièni prioritet pokušaju da popravi odnose izmedju Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija nakon što je Francuska spreèila ovlasšæenje Saveta bezbednosti za vojnu akciju u Iraku.

XS
SM
MD
LG