Linkovi

Antiratni protesti u Njujorku - 2003-03-28


Demonstranti su blokirali Petu aveniju, jednu od najprometnijih ulica Njujorka, tokom jutarnjeg saobraæajnog špica u znak protesta zbog Amerikancima predvodjenog rata u Iraku. Iz biroa Glasa Amerike u Njujorku, dopisnica Barbara Šecau uputila je sledeæi izveštaj:

Demonstranti na brojnim lokacijama u Njujorku veæ nedeljama održavaju velike i male anti-ratne skupove. Medjutim, svi ti skupovi su bili mirni i za veæinu je data zvanièna dozvola unapred. Ti demonstranti su prošli policijske barikade u želji da simolièno predstave žrtve rata u Iraku.

Da bi iznele svoje gledište, desetine gradjana su polegale preko Pete avenije, obustavivši saobraæaj na jednoj od najpromentijih raskrsnica srednjeg dela Menhetna tokom jutarnjeg saobraæajnog špica. Oni su ostali da leže na toj aveniji, poznatoj po glamuroznim radnjama i turistièkim objektima, dok ih nije pokupila policija. Više od 140 ljudi je uhapšeno. Demonstranti su rekli da je blokiranje saobraæaja siguran naèin da gradjani Njujorka èuju njihovu poruku.

”Ovo je pogrešan rat iz mnogo razloga. Mislim da je to loša strategija. To je pogrešno trošenje našeg novca. Sedamdeset pet miljardi dolara bi moglo da znaèi vechi broj pripadnika policije na ulicama. Mogla bi se poveæati unutrašnja bezbednost kod kuæe, u lukama, na aerodromima. Postavlja se pitanje: da li je ovo pravi naèin da se naša zemlja uèini bezbednijom? Mislim da nije.“

Oko tristo aktivista se poredjalo pored trotoara, neki obmotani u crnu tkaninu, kao simbol ”prividne sahrane“. Organizatori protesta kažu da su izabrali to mesto, kraj njujorškog Rokfeler centra jer se tu nalazi veliki broj moænih korporacija, ukljuèujuæi medijske organizacije. Neki zagovornici rata su se takodje pojavili, sukobivši se sa anti-ratnim demonstrantima.

”Podržavam svog predsednika, svoju vladu i naše trupe. Moram da verujem da oni znaju više od mene. Moram da verujem da èine pravu stvar.“

Ove demonstracije su bile deo celodnevnog niza akcija gradjanske neposlušnosti širom grada. Komesar njujorške policije Rejmond Keli je rekao da demonstranti koštaju grad milione dolara koji bi inaèe mogli da budu utrošeni na bezbednost grada. Gradski funkcioneri kažu da je poveæana bezbednost od poèetka rata u Iraku koštala Njujork, koji je veæ u finansijskoj krizi, bar pet dodatnih miliona dolara nedeljno, što je kako navode, neophodno jer je Njujork i dalje glavna meta terorista.

XS
SM
MD
LG