Linkovi

Pisanje svetske štampe-èetvrtak, 27.mart - 2003-03-27


U blizini velike vojne baze u Fajetvilu, u Severnoj Karolini, lokalni Observer piše:

”Više nema prostora, a ni razloga za neopravdani optimizam, kao ni za nerealna oèekivanja. Predstoji nam težak, krvavi rat sa Irakom koji æe trajati bar nekoliko meseci, a ne nedelja. Ovo nije Panama, Grenada ili Haiti veæ veliki rat protiv motivisanog, dobro naoružanog i brutalnog protivnika“.

Los Andjeles Tajms to objašnjava na sledeæi naèin:

“Posle nedelju dana u drugom ratu protiv Iraka, predvidjanja brzog i lakog uspeha su ustupila mesto zabrinutim gundjanjima. Iraèani još nisu doèekali amerièke snage kao oslobodioce. Poèetna euforija je možda bila pogrešna, ali je pesimizam koji je usledio verovatno preuranjen“.

Boston Gloub upozorava:

“Juèerašnji dogadjaji u Iraku, ukljuèujuæi pokrete iraèkih trupa i dve eksplozije u Bagdadu, u kojima je poginulo 14 civila ukazuju da bi rat mogao da bude mnogo teži nego što su se mnogi nadali. Ali, èak i ako se rat završi uskoro i ako veæina Iraèana bude slavila kraj Sadamovog despotizma, i ako bude relativno malo civilnih žrtava, SAD æe ipak morati da uvere svet da nisu vodile kolonijalistièki rat kako bi ostvarile svetsku dominaciju ili kako bi pokrale iraèku naftu“.

Evo i ocene lista De Moin Redžister, u Ajovi, na amerièkom srednjem zapadu:

“Kada je predsednik Buš poruèio iraèkom narodu - ”Dani vašeg oslobodjenja su blizu“ to je stvorilo pomisao na razdragane civile koji klicanjem pozdravljaju dolazak amerièkih trupa. Nedelju dana kasnije bilo je jasno da je to bilo samo priželjkivanje. Najpogrešnija procena je možda bilo verovanje da æe se iraèke snage predati u velikim brojevima, a da æe civili požuriti da zažele dobrodošlicu amerièkim vojnicima kao oslobodiocima. Možda æe se to ipak desiti, ali se za sada dešava nešto sasvim suprotno. Mnogi Iraèani verovatno mrze Sadama Huseina, ali šta ako oni isto tako mrze okupaciju svoje zemlje od strane tudje armije“.

Hjuston Kronikl, u Teksasu, je zabrniut zbog toga što su britanske firme, kako izgleda, iskljuèene iz amerièkih ugovora o obnovi Iraka:

“Grupa amerièkih diplomata, oficira i penzionisanih generala je ušanèena u Kuvajtu i prema izveštaju lista Njuzdej, planira buduænost Iraka u potpunoj tajnosti. Medjutim, opsednutost administracije tajnošæu ne stvara prijatelje, kao što, takodje, ne utièe na neprijatelje“.

Najzad Detroit Njuz iz Mièigena donosi i ovo upozorenje:

”Ako iraèka armija upotrebi hemijsko oružje protiv saveznièkih snaga, amerièka vojska mora da preispita svoju taktiku u ovom ratu, koji je za sada vodjen tako da se umanje žrtve medju civilima. Medjutim, napad hemijskim oružjem nužno bi doveo do izmene glavnog cilja - ostvarenja brze pobede na bilo koji naèin, osim upotrebom nuklearnog oružja“.

XS
SM
MD
LG