Linkovi

Buš i Bler o Iraku - 2003-03-27


Predsednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler izjavili su da se postiže spor ali postojan napredak u ratu protiv iraèkog režima, zarekavši se da æe iraèki predsednik Sadam Husein biti uklonjen s vlasti. Više od novinarke Glasa Amerike, Pole Vulfson koja napominje da su dvojica lidera takodje pozvala Ujedinjene nacije da obnove program kojim se Iraku omoguæava da sredstvima od prodaje svoje nafte kupuje hranu. Predsednik Buš i premijer Bler su stojeæi rame uz rame u predsednikèkom odmaralištu Kemp Dejvid simbolièno odrazili jedinstven stav koji dele. Obraæajuæi se novinarima, predsednik Buš je rekao da saveznièke snage svakodnevno napreduju. Mada nije mogao da da prognozu o tome kada æe pobeda biti ostvarena, amerièki predsednik je naglasio da se ciljevi koalicije ostvaruju.

” Polako ali sigurno, popušta omèa terora oko vrata iraèkog naroda“.

Zamoljen da objasni zašto su borbe žešæe nego što su to mnogi predvidjali, britanski premijer Bler je ukazao da rat traje tek nedelju dana i da se ne smeju donositi ishtreni zakljuèci. Do sada je mnogo ostvareno, naglasio je Bler:

” Nastaviæemo sa naporima dok ne obavimo posao. Ali, po mom mišljenju, nema smisla davati vremenske rokove ili nagadjati o tome jer misija nije odredjena vremenom veæ prirodom posla“.

Razgovori amerièkog predsednika i britanskog premijera bili su usredsredjeni ne samo na status operacije ”Iraèka sloboda“ veæ i na nastojanja da se na najefikasniji naèin pokriju humanitarne potrebe u Iraku. Na zajednièkoj konferenciji za štampu obojica lidera su naglasili potrebu da Ujedinjene nacije obnove suspenodvani program u Iraku ”nafta za hranu“ koji je poèeo 1996. a kojim je Iraku omoguæeno da prodaje naftu na svetskom tržištu pod uslovom da ostvarenim sredstvima kupuje hranu i lekove za iraèki narod. Predsednik Buš je rekao da program treba hitno obnoviti.

” Preko polovine iraèkog naroda zavisi od tog programa koji mu je jedini izvor hrane. To hitno humanitarno pitanje ne sme da se politizuje, i Savet bezbednosti bi trebalo da ovlasti generalnog sekretara U-N-a Anana da pokrene isporuke hrane onima kojima je pomoæ najpotrebnija“.

Premijer Bler je izjavio da æe se sa predsednikom Bušom založiti za usvajanje novih rezolucija Ujedinjenih nacija o humanitarnoj pomoæi i drugim pitanjima vezanim za posleratni Irak. Britanija se zalaže za veæu ulogu svetske organizacije u upravljanju posleratnim Irakom od one koju zagovaraju SAD. Medjutim, britanski premijer je odbacio te razlike rekavši da, za sada, Ujedinjene nacije traba da se uhvate u koštac sa humanitarnim potrebama.

” Neposredni fokus mora da bude program nafta za hranu. To mora da se reši sa Ujedinjenim nacijama u roku od nekoliko dana“.

Podele unatar svetske organizacije zbog vojne akcije za razoružavanje Iraka prerasle su u pregovore o statusu programa nafta za hranu. Posle razgovora u Kemp Dejvidu, premijer Toni Bler se uputio u Njujork, na razgovore o tom problemu sa generalnim sekretarom U-N-a Kofijem Ananom.

XS
SM
MD
LG