Linkovi

Amerièki padobranci na severu Iraka - 2003-03-27


Zamenik šefa za operacije koalicioonih snaga, brigadni general Vinsent Bruks, kaže da je cilj razmeštanja trupa iz 172. amerièke brigade u severnom Iraku da se spreèe eventualni napadi iraèkih snaga na kurdske grupe u tom podruèju. Zapitan da li bi ti amerièki vojnici mogli da budu iskorišæeni za otvaranje severnog fronta u eventualnoj ofanzivi na Bagdad, general Bruks je rekao da njihovo prisustvo pruža komandantima više opcija.

“Sposobnosti te jedinice su višestruke. Oni bi mogli da budu iskorišæeni u ofanzivne svrhe ukoliko to odluèimo“.

General Bruks je izjavio da koalicione snage vode istragu o raketnom napadu u kojem je juèe u Bagdadu poginulo 15 ljudi. On je rekao da su koalicioni avioni obavljali zadatke na tom podruèju, ali da nisu ispalili rakete na mesto napada. General Bruks je dodao da je na koalicione avione otvorena protivavionska vatra sugerišuæi da je incident možda posledica zalutale proitiavionske rakete iraèkih snaga. General Bruks je dodao da se napadi koalicionih snaga nastavljaju prema planu uprkos lošem vremenu, koje je trajalo dva dana. On je dodao da napadi koalicionih snaga umanjuju sposobnost iraèkih komandanata da komanduju svojim snagama.

”On što primeæujemo su akcije vojnih i paravojnih snaga, kojima komanduju lokalni komandanti, i nekontrolisana upotreba protivavionskih raketa“.

Iraèki funkcioneri odbacuju te tvrdnje insistirajuæi da njihove snage pružaju otpor napredovanju koalicionih snaga i da im nanose brojne gubitke. General Bruks je takodje rekao da su koalicione snage otkrile jos jedno skladište zaštitinih odela za odbranu od hemijskog oružja ocenivši da je to još jedan dokaz da iraèka vlada poseduje oružje masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG