Linkovi

Zaštita iraèkih civila - 2003-03-27


Koalicione snage na èelu sa amerièkim obavljaju u Iraku težak i opasan zadatak. U cilju razoružanja i uklanjanja režima Sadama Huseina, koalicija æe poraziti iraèke snage koje sistematski krše pravila ratovanja. Koalicione snage obavljaju tu misiju uz vrlo mali broj civilnih žrtava. Kaolacione vazduhoplovne snage gadjale su iraèke vojne ciljeve i komandna i kontrolna postorjenja u Bagdadu sa preko 2000 precizno navodjenih bombi i raketa. Koalicione snage nisu napale elektrane i druga postojenja koja koristi i iraèka vojska jer bi takvi napadi ugrozili civile. Suprotno toj praksi, iraèke vodje namerno izlažu iraèke civile napadima -- naglasio je amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld:

”Iraèka vlada je pokazala da nema poštovanja za ljudski život: postavila je vojna postrojenja u blizni džamija, bolnica i škola. Svoje komunikacione sisteme je postavila u centru Bagdada, i povezala civilne i vojne aktivnosti. Sve to èini u neposrednom okruženju velikog broja nedužnih ljudi žena i dece“ - naglasio je sekretar za odbranu Ramsfeld. Uprkos teškoæama, koalicione snage su oslobodile veliki deo Iraka i sada su na domaku Bagdada. I dalje æe ulagati svaki napor da civili ne budu pogodjeni tim operacijama. Reèima generala Tomija Frenksa:

”U ratu stradaju i oni koji nisu borci. Zato koalicione snage èine sve što je u njihovoj moæi i - više -- da budu precizne u gadjanju ciljeva. To èinimo i to æemo nastaviti,“ ukazao je general Frenks. Koalicija na èelu sa SAD æe pobediti. Iraèke vojne vodje bi mogle da spreèe dalje krvoproliæe odbijanjem da se bore za Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG