Linkovi

Irak demantuje pobunu u Basri - 2003-03-26


Britanske snage na jugu Iraka su saopštile da veruju da je došlo do pobune protiv iraèke uprave u Basri, drugom po velièini gradu u toj zemlji. Predstavnik britanskih oružanih snaga je izjavio da su iraèke trupe ispalile minobacaèke granate na civile u Basri i da su britanski vojnici granatirali iraèke položaje u nastojanju da pomognu pobunu. Detaljnije u izveštaju dopisnika GA, RodžeraVilkisona, koji se javlja iz sedišta koalicionih snaga u Dohi, u Kataru.

Britanski predstavnik, major, Vil MekKinli, izjavio je da ne može da potvrdi da je došlo do pobune u Basri. Medjutim, on je rekao da postoje nagoveštaji da je u Basri izbila neka vrsta pobune protiv vlade:

“Verujemo da je došlo do pobune, ali nemamo nikakvih detaljnih obaveštajnih podataka koji bi potvrdili da je izbio ustanak. Ono što smo utvrdili jeste da su iraèke trupe ispalile minobacaèke granate na svoje sugradjane, što bi mogao da bude nagoveštaj o nivou ustanka u tom gradu.”

Major MekKinli izjavio je da su britanske snage, rasporedjene oko Basre, precizno napale iraèke mete, ukljuèujuæi minobacaèke položaje korišæene za napade na civile. On je izjavio da su britanske snage bombardovale i uništile sedište stranke BAAS u Basri i zarobile jednog lokalnog lidera te stranke. Irak je demantovao da je u Basri izbila bilo kakva pobuna.

XS
SM
MD
LG