Linkovi

Senat umanjio Bušov predlog za smanjenje poreza - 2003-03-26


Samo nekoliko dana pošto je odbacio slièan predlog, Senat je juèe promenio mišljenje i doneo odluku da se za više od polovine umanji smanjenje poreza. Buš je predložio da to smanjenje iznosi 726 milijardi dolara. Mnoge demokrate, a i neki republikanci, kažu da je Bušov plan za smanjenje poreza prekomeran u vreme kada su troškovi rata u Iraku neizvesni i kada se oèekuje da æe federalni deficit dostiæi rekordan nivo. Amandman je predložio demokratski senator iz Luizijane, Džon Brou:

”Neizvesnost zbog rata i shvatanje da smo suoèeni sa deficitom a ne suficitom, èinjenice su koje su doprinele da usvojimo manje smanjenje poreza. To jednostavno održava èinjenice sveta u kojem danas živimo.“

Tri republikanca, ukljuèujuæi senatora iz Ohaja, Džordža Vojnoviæa, nisu poštovala stranaèku pripadnost i podržala su pomenuti amandman:

”Rat je u toku, i ljudi u potpunosti shvataju odgovornosti koje moramo da preuzmemo da bismo pobedili i sproveli sve ono što dolazi posle njega. Uveren sam da æemo ozbiljnije priæi rešenju naše finansijske situacije.“

Glasanje je održano samo dan pošto je Buš zvanièno podneo Kongresu zahtev 75 milijardi dolara poèetnih izdataka za rat. U Beloj kuæi, predstavnik Ari Flajšer nastojao je da umanji znaèaj ove odluke Senata u vezi sa smanjenjem poreza, rekavši da je to samo jedan od koraka u zakonskom procesu:

”Videæemo šta æe na kraju Senat odluèiti, jer im predstoje još mnoga glasanja.“

Prošle nedelje, amerièki Predstavnièki dom je usvojio Bušov predlog budžeta i kompletan paket smanjenja poreza. Senatska odluka sada mora da se usaglasi sa odlukom Predstavnièkog doma pre nego što konaèna verzija može da se pošalje predsedniku Bušu na potpis.

XS
SM
MD
LG