Linkovi

Irak demantuje da je Um Kasr u saveznièkim rukama - 2003-03-26


Irak kaže da se bitka za Um Kasr još uvek vodi i odbacuje amerièke i britanske tvrdnje da je taj grad pod kontrolom koalicionih snaga. Iraèki ministar informisanja Mohamed Said al-Sahaf rekao je novinarima u Bagdadu da koalicione snage vode propagandnu kampanju o dogadjajima u Um Kasru:

”Pokušali su da zavedu javnost, javno mnjenje, gledaoce, o onome što se dogadja u Um Kasru. Oni tvrde da kontrolišu taj grad, ali kontrolišu samo zaliv. Oni tvrde da kontrolišu pristanište i tako dalje, i namerno pokušavaju da stvore utisak da kontrolišu Um Kasr, što je potpuno netaèno. Za sada oni nisu ušli u grad i nalaze se u vrlo lošoj situaciji.“

Iraèki ministar informisanja optužio je koalicione snage za bombardovanje stambenih èetvrti u južnom gradu Nasiriji, od èega je - kako kaže - ranjeno 500 civila i razoreno 200 domova. Amerièki funkcioneri kažu da su pokrenuli istragu. Ministar al-Sahaf je dodao da je položaj u kome se nalaze iraèke oružane snage na svim sektorima, veoma dobar. Takodje je rekao da æe iraèki gradjani obnoviti Irak pod vodjstvom Sadama Huseina, a ne - kako je rekao - u rukama kolonizatora.

XS
SM
MD
LG