Linkovi

Amerièki general Vinsent Bruks izjavio da je otkriveno na hiljade zaštitnih odela za hemijsko oružje u jednoj bolnici u Iraku - 2003-03-26


Amerièki general Vinsent Bruks (Vincent Brooks) izjavio je da otkrivanje na hiljade zaštitnih odela za hemijsko oružje u jednoj bolnici u Iraku, poveæava zabrinutost da je vojska Sadama Huseina spremna da upotrebi oružje za masovno uništenje. Iz Pentagona se javlja dopisnik GA Meredit Bjuel. Obraæajuæi se novinarima u štabu Centralne komande u Kataru, brigadni general Vinsent Bruks je saopštio da su amerièki marinci otkrili tri hiljade zaštitnih odela za hemijsko oružje u bolnici nedaleko od grada Nasirije. Marinci su zarobili oko 170 pripadnika paravojnih formacija, u bolnici koja je bila pretvorena u vojnu bazu. Pored toga, marinci su zaplenili gas maske i injekcije sa protivotrovom za bojne otrove. General Bruks je saopštio da je to otkriæe dodatni dokaz da je vojska Sadama Huseina spremna da upotrebi hemijsko oružje.

”I dalje smo ubedjeni da ovaj režim ima sredstva kao i rešenost da upotrebi oružje za masovno uništavenje. Ovo što smo sinoæ pronašli u bolnici samo nas uèvršæuje u tom stavu. Verujemo da je, što smo bliži Bagdadu, opasnost sve veæa“.

General Bruks je dodao da su saveznièke snage dobro pripremljene za potencijalnu upotrebu oružja za masovno uništenje. On je dodao da je oprema za otkrivanje toog oružja razmeštena, da su vojnici vakcinisani, kao i da su im podeljena zaštitna odela.

XS
SM
MD
LG