Linkovi

Crna Gora želi harmonizaciju odnosa sa Srbijom - 2003-03-26


Pogrešno je tražiti da se najprije prilagodimo Srbiji na antievropskim standardima, da bismo se potom vraæali na evropske standarde zato što bi to bilo lakše nekoj briselskoj administraciji, rekao je crnogorski premijer i dodao: “Briselska administracija jeste danas u èudu kako voditi proces asocijacije i stabilizacije sa jednom atipiènom državnom zajednicom kakva je Srbija i Crna Gora. Ali, nijesmo mi insistirali na ovakvom modelu državne zajednice. Upravo, ja sam snažno zagovarao jedan jednostvniji i racionalniji model evropeizacije Srbije i Crne Gore. Nijesmo naišli na razumijevanje u Srbiji i EU. Ne treba se sada vraæati na to pitanje. Treba raditi na implemntaciji Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje. Ne može danas neko naknadnom pameæu prekrajati Beogradski sporazum i tražiti od Crne Gore nove kompromise da bi to izgledalo lakše sprovodivo nekome u Beogradu ili Briselu.”

Predsjednik IO SNS Andrija Mandiæ potvrdio je da æe koalicija “Zajedno za promjene” na predstojeæim predsjednièkim izborima podržati ambasadora u Rimu Miodraga Lekiæa:

“U suštini, ovo je prvi put da jedna stranka ili koalicija imaju toliko snage da nekog èovjeka izvan svojih redova kandiduju za najodgovornije mjesto u Crnoj Gori. Ja mislim da æe to gradjani znati da poštuju.” Svoj sud o Lekiæevoj kandidaturi izrekao je i premijer Djukanoviæ:

“Zaista se ne optereæujem time ko æe biti protivkandidat g.Vujanoviæu, da li æe to biti stranaèka ili nestranaèka liènost koja ce prihvatiti da ponese hipoteku politièkih nedjela koje su prema Crnoj Gori preduzimali SNP i njihovi koalicioni sateliti iz perioda Miloševiæevog režima”.

Bez obzira na to ko æe mu biti protivnik, kandidat vladajuæe koalicije Filip Vujanoviæ sigurno æe od maja biti predsjednik Crne Gore, zakljuèio je Djukanoviæ.

XS
SM
MD
LG