Linkovi

Klackalica na berzama - 2003-03-26


Indeks deonica industrijskih firmi Dau-Džouns pao je za 17 poena, na 8264, dok je širi indikator trišta SiP500 porastao za manje od jednog poena na 875. Indeks Nasdak, koji se oslanja na tehnološke firme, porastao je za šest poena na 1397. U Londonu, indeks Fajnenšel tajmsa porastao je za 31poen i sada iznosi 3739, francuski CAC-40 indeks je pao za osam poena na 2788, a nemaèki indeks Daks porastao je za 5 poena na 2641.

U medjuvremenu, advokat bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama, Muhameda Šaæirbeja, Stiven Stetsinger, izjavio je da æe se njegov klijent boriti protiv ekstradicje u BiH. Stetsinger je rekao za Glas Amerike da je “sadašnji plan” da njegov klijent zatraži da ostane u SAD, gde su vlasti juèe uhapsile Šaæirbeja.

Funkcioneri BiH su raspisali poternicu za njim i optužili ga za korupciju. Oni okrivljuju Šaæirbeja da je proneverio više od dva i po miliona dolara, od kojih oko milion i osamsto hiljada iz bosansko-hercegovaèkog fonda u ministarstvu za investicije i više od 600.000 iz misije Bosne i Hercegovine u UN. Oèekuje se da tužioci u BiH podnesu zahtev za ekstradiciju Šaæirbeja.

Amerièki sudija, Debra Frimen, izjavila je da æe se roèište o ekstradiciji održati uskoro. Šaæirbej je bio ministar inostranih poslova BiH od 1996. do 1998. godine i ima dvojno -- amerièko i bosansko-hercegovaèko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG