Linkovi

Pisanje amerièke štampe - sreda, 26. mart - 2003-03-26


”Hjuston Kronikl“ iz države Teksas govori o tome da ”Sadam ponavlja greške iz prethodnog rata u Zalivu“:

Ako je amerikancima i saveznièkim snagama bio potreban još jedan razlog za sprovodjenje misije, onda su im ga Iraèani dali naèinom na koji su se ophodili prema zarobljenim amerièkim vojnicima i time što su ih ispitivali pred kamerama. Na snimcima koji su prikazani na mreži Al-Džezira vide se tela ubijenih amerièkih vojnika, a posle emitovanja poveæala se sumnja da su vojnici pobijeni posle zarobljavanja.

”Tribjun Rivju“ iz Grinsburga u Pensilvaniji upozorava èitaoce da kada gledaju ili slušaju snimke sa ratišta, na umu imaju širu sliku.

”Koalicione snage su u proteklih 6 dana prodrle neverovatna 483 kilometra u iraèku teritoriju. Stotine, ako ne i hiljade iraèkih vojnika je pobijeno, a na hiljade je zarobljeno. Vodeæi vojni zapovednici su zarobljeni ili ubijeni uprkos gerilskoj taktici iraèke vojske. Saveznièke snage sada prelaze reku Eufrat i uskoro æe opkoliti Bagdad.

”Njujork tajms“ primeæuje promenu u vojnoj strategiji:

Juèerašnja odluka da se težište kopnenih operacija preusmeri prošla je nezapaženo u medijima, a zapravo je priznanje da je juriš prema Bagdadu ostavio pozadinu i duge linije snabdevanja opasno izložene napadima fedajina i drugih paravojnih snaga koje su se stopile sa lokalnim stanovništvom.

”Boston Gloub“ govori o znaèaju brige za iraèki narod.

Snabdevanje civila vodom, hranom i lekovima uvek je jedna od najbitnijih stvari u ratu, a posebno u Iraku. Jedan od ciljeva Amerikanaca i saveznika je da poboljšaju život Iraèana, a ne obrnuto. Humanitarna katastrofa lako bi mogla da se desi u Basri, dvomilionskom gradu na jugu Iraka u kome se još uvek nalazi mnogo onih koji su odani Sadamu Huseinu.

Što se tièe ”ustanka“ šiitskih muslimana u Basri protiv Sadama Huseina, ”Njujork post“ piše da bi to mogao da bude jedan od najozbiljnijih obrta u ratu. Govoreæi o odluci Pentagona da 500 novinara pridoda amerièkim trupama, ”Desert News“ iz Solt Lejk Sitija piše da je to dobra odluka, ”koja æe obezbediti mnogo taènije informacije i polaganje raèuna u pogledu naèina vodjenja rata“.

Mnoge novine ljutito reaguju na predlog predsednika Buša da Kongres odobri 75 milijardi dolara za ratne izdatke, predvidjajuæi da se radi o nerealno maloj sumi novca. ”Detroit Njuz“ iz Mièigena piše:

"Da li nacija može da priušti i smanjenje poreza koje je predsednik predložio i preterane izdatke kojim su i administracija i Kongres skloni u poslednje tri godine. Odgovor je: ne."

”Morning News“ iz Dalasa u Teksasu piše: ”Rat sa Irakom æe koštati mnogo više od 75 milijardi dolara koliko je predsednik Buš zatražio za narednih 6 meseci. Do kraja ove godine, Amerikanci bi mogli da budu svedoci budžetskog deficita i do 400 milijardi dolara. Vreme je da se zabrinemo, da preduzmemo akciju i da izmenimo predlog budžeta.

XS
SM
MD
LG