Linkovi

Osmi dan rata u Iraku - 2003-03-26


Bombardovanje Bagdada dovelo je po prvi put do prekida emitovanja programa iraèke televizije. Amerièke krstareæe ralete su takodje pogodile objekte za komunikacije i satelitske linkove iraèke vlade na nekolio mesta u Bagdadu i njegovoj okolini, dok su ratni avioni koalicionih snaga napali ciljeve u severnom Iraku. Ranije su amerièki funkcioneri izvestili da je na stotine iraèkih vojnika poginulo u žestokim borbama sa amerièkim snagama blizu Nadžafa, 100 kilometara južno od Bagdada. U medjuvremenu, amerièki funkcioneri kažu da su komandanti koalicionih snaga prebacili težište svojih kopnenih operacija na obraèun sa paravojnim formacijama fedajina i drugim neregularnim iraèkim snagama pre nego što poènu napad na Bagdad. Amerièki vojni funkcioneri kažu da iraèke paravojne formacije nastavljaju da otvaraju vatru na amerièke snage u njihovom pokretu kroz južni i centralni Irak. Armijski general Vins Bruks vodio je današnji brifing za novinare u sedištu amerièke Centralne komande u Kataru.

”Taktika koju primenjuju te paravojne i druge formacije, èiji pripadnici ponekad nose uniformu, a ponekad ne, više lièi na ponašanje globalnih terorista nego na ponašanje oružanih snaga jedne države.“

General Bruks je takodje rekao da su amerièki marinci pronašli tri hiljade zaštitinih odela, koja se koriste u sluèaju upotrebe hemijskog oružja, u bolnici u Nasiriji, što je poveæalo zabrinutost da se iraèke snage možda spremaju da upotrebe hemijsko oružje. Kada se radi o humanitarnoj pomoæi bilo je i nekih ohrabrujuæih vesti. Prvi konvoj brodova sa humanitarnom pomoæi pristao je u luku Um Kasr u južnom Iraku, sa pošiljkama hrane i vode. Koalicione snage žele da dopreme humanitarnu pomoæ što pre u južni grad Basru, ali je bezbednosna situacija u tom gradu i dalje nejasna. Predsednik Buš je izjavio da æe koalicione snage, prema njegovim reèima, biti neumorne u nastojanju da postignu pobedu u Iraku. Predsednik je to rekao u sedištu amerièke Centralne komande u Tampi, na Floridi.

”Ne možemo da predvidimo koji dan æe biti poslednji za iraèki režim, ali mogu da uverim narod Iraka, koji je dugo patio, da æe iraèki režim morati da položi raèune i da je taj dan sve bliži.“

Kasnije danas, predsednik Buš æe razmotriti tok rata u Iraku sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, u predsednièkom odmaralištu Kemp Dejvid, u Merilendu.

XS
SM
MD
LG