Linkovi

Hemijsko naoružanje u Iraku - 2003-03-25


Jedan deo treæe mehanizovane pešadijske divizije amerièke armije prešao je reku Eufrat. Tenkovi tipa M-1 i borbena vozila tipa Bradley su bili izloženi vatri iraèkih snaga dok su se kretali pustinjom i preko mosta. Borbeni avion tipa A10 vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država, pružao im je podršku iz vazduha. Iraèke snage su uništile most eksplozivom neposredno pošto je treæa pešadijska divizija prešla preko njega.

Medjutim, dok se amerièke vojne jedinice približavaju Bagdadu, komandanti su sve zabrinutiji da bi Irak mogao da upotrebi hemijsko oružje protiv amerièkih trupa. Oficir za ABH zaštitu Petog korpusa amerièke armije major Daniel Gudejl Porter izjavio je kako planeri veruju da je Sadam Husein zacrtao, kako je zovu, ”crvenu liniju“.

”Crvena linija“ je fizièka linija koju smo zacrtali na mapi i na kojoj æe, kako mislimo, Sadam Husein i njegovi vojnici osetiti dovoljno veliki pritisak da upotrebe oružje masovnog uništenja.“

Ta linija je krug polupreènika približno 50 kilometara oko glavnog grada. U Komandnom centru armije se smatra da bi Sadam Husein, èim amerièke trupe predju tu liniju, mogao da naredi svojim trupama da upotrebe hemijsko oružje. Neka mesta u tom krugu su veoma gusto naseljena. Major Gudejl Porter kaže da je amerièka vojska zabrinuta da bi rat hemijskim oružjem mogao da zahvati i civilno stanovništvo.

”Civili nemaju nikakvu zaštitnu opremu, oni nisu obuèavani, ne znaju kako da deluju, te stoga postoji potencijal za veliki broj civilnih žrtava.“

Najnoviji obaveštajni podaci ukazuju da neke jedinice elitne Republikanske garde predsednika Sadama Huseina pomeraju tešku artiljeriju i jaèaju borbene položaje u oblastima jugozapadno od Bagdada. Amerièki vojni komandanti kažu da kretanje artiljerijskih snaga ukazuje da bi te trupe veæ mogle biti na položajima. To su najverovatnije vojnici iz jedinice Republikanske garde zvane Medina, koja je jedna od glavnih meta amerièke vojske u kampanji da se Sadam Husein ukloni sa vlasti.

XS
SM
MD
LG