Linkovi

Bler dolazi na razgovore sa Bušom - 2003-03-25


Britanski premijer Toni Bler doputovaæe sutra u Sjedinjene Države radi razgovora sa predsednikom Bušom o ratu u Iraku. Kako javlja dopisnik Glasa Amerike iz Londona Majkl Dradž, premijer Bler kaže da se rat odvija kao što je planirano.

Bler je rekao da se koalicione snage predvodjene amerièkom kopnenom vojskom i marincima približavaju Bagdadu iz dva pravca, sa ciljem da svrgnu s vlasti iraèkog predsednika Sadama Huseina.

”Cilj je da se ukloni taj režim. Da bismo to uèinili važno je da stignemo do Bagdada. Koalicione snage su sada na 80 do 90 kilometara južno od Bagdada. Sve ovo vreme je bilo veoma važno napredovati ka Bagdadu, pošto smo obezbedili naftne instalacije na jugu i onemoguæili Sadamu da koristi zapadni deo zemlje kao bazu za spoljnu agresiju, dok na severu osiguravamo da situacija bude što je moguæe mirnija.“

Britanski premijer je rekao da razume zašto iraèki civili nisu pohrlili da doèekaju britanske i amerièke snage kao oslobodioce, u južnim delovima koji su sada pod kontrolom koalicije:

”Oni su veæ jednom bili ostavljeni na cedilu kada su mislili da æe koalicione snage ukloniti Sadama. Stoga im danas šaljem poruku da ih ovog puta neæemo razoèarati. Sadam i njegov režim biæe uklonjeni i Irak æe imati bolju buduænost pred sobom.“

Toni Bler je izjavio da æe u sredu posetiti predsednika Buša, a u èetvrtak generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, kako bi sa njima razgovarao o ratu i posleratnim zadacima:

”Videæu se sa predsednikom Bušom u Kemp Dejvidu, radi razgovora ne samo o vojnoj kampanji veæ i o diplomatskim implikacijama najnovijih dogadjaja na buduænost, a naroèito o tome kako da Amerika i Evropa ponovo poènu da saradjuju kao partneri, a ne kao protivnici. Jasno mi je da Ujedinjene nacije moraju da imaju centralnu ulogu, kako u rešavanju humanitarne krize tako i u obnovi Iraka, èim Sadam bude otišao.“

Francuska i Rusija, koje su spreèile da Ujedinjene nacije podrže rat u Iraku, kažu da æe se usprotiviti pokušaju da Ujedinjene nacije podrže bilo kakvu Amerikancima predvodjenu prelaznu vlast u Iraku, kada borbe budu prestale.

XS
SM
MD
LG