Linkovi

Saudijska Arabija predlaže mirovni plan - 2003-03-25


Visoki saudijski funkcioneri su saopštili da pokušavaju da posreduju u postizanju mirovnog sporazuma izmedju Vašingtona i Bagdada i da su obema vladama dostavili svoj mirovni predlog. Dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot, javio se iz bliskoistoènog dopisništva u Kairu.

Saudijski ministar inostranih poslova Saud al-Fajsal izjavio je da je njegova zemlja odluèila da ponudi mirovni predlog pošto je, kako je rekao, ovo pitanje suviše važno da bi se ostavilo ”gospodarima rata“ da odluèe kada æe rat biti okonèan. Na konferenciji za medije u Rijadu, al-Fajsal je predložio da obe strane obustave ratna dejstva i dozvole diplomatiji da pokuša da nadje rešenje spora.

Mada saudijski ministar nije obelodanio detalje mirovnog predloga, Saudjska Arabija je pre nekoliko nedelja tiho predložila da Sadam Husein ode u izgnanstvo, a da se ostalim èlanovima njegove porodice da amnestija. Al-Fajsal je rekao da bi nastavljanje rata jedino dovelo do porasta gneva u regionu i stvorilo mržnje koje bi mogle da traju dugo. On je izjavio da je mirovni predlog podnet i Vašingtonu i Bagdadu i da Saudijska Arabija èeka na odgovor, dodavši da æe njegova zemlja kucati na sva vrata u pokušaju da ostvari mir.

XS
SM
MD
LG