Linkovi

Protesti u Siriji povodom rata u Iraku - 2003-03-25


Stotine hiljada demonstranata su danas izašle na ulice Damaska u znak protesta zbog rata u Iraku. Dopisnik Glasa Amerike Greg LaMot izveštava da su demonstranti takodje oštro osudili lidere nekih arapskih zemalja:

Damask je danas bio poprište masovnih anti-ratnih protesta na kojima su uèestvovale stotine hiljada demonstranata koji su marširali ulicama uzvikujuæi slogane podrške Iraku i osude Amerikancima predvodjene invazije. Neki demonstranti su spaljivali amerièke i britanske zastave i nosili slike predsednika Buša prekrivene crvenom bojom. Tokom ovih protesta, demonstranti su takodje oštro i gnevno osudili lidere Egipta, Jordana, Katara i Kuvajta. Egipat i Jordan održavaju bliske veze sa Sjedinjenim Državama dok su Kuvajt i Katar domaæini amerièkih snaga. Policija i snage bezbednosti su postavili blokade na ulicama kako bi zaštitili britansku i amerièku ambasadu.

Demonstranti su apelovali na sirijsku vladu da protera amerièke i britanske diplomate i zatvori ambasade te dve zemlje. U Siriji vlada duboki gnev zbog bombaškog napada u nedelju na jedan autobus u Iraku koji je prevozio sirijske radnike kuæi. Pet osoba je ubijeno dok je više od deset ranjeno tokom tog, kako su ga amerièki funkcioneri nazvali, nesreænog sluèaja.

XS
SM
MD
LG