Linkovi

Uhapšen ubica premijera Ðinðiæa - 2003-03-25


Detalje iz istrage i imena osumnjièenih za ubistvo saopštio je novinarima predsednik srpske vlade Zoran Živkoviæ u prisustvu vicepremijera Èedomira Jovanoviæa i kompletnog policijskog vrha države. Policija je identifikovala dosadašnjeg pomoænika komandanta Jedinici za specijalne operacije MUP–a Srbije Zvezdana Jovanoviæa za koga se osnovano sumnja da je pucao u pokojnog premijera Ðinðiæa. Uhapšen je i pripadnik JSO Saša Pejakoviæ za koga se osnovano sumnja da je sa ostalim èlanovima zemunskog klana neposreno uèestvovao u pripremanju ubistva Ðinðiæa, rekao je Živkoviæ. Srpski premijer izjavio je da je pronaðena i snajperska puška kojom je ubijen Ðinðiæ i koju su ubice zakopale na Novom Beogradu, kao i da je razrešen dužnosti i uhapšen zbog veza za zemunskim klanom i jkomandatn JSO Dušan Marièiæ. Premijer Živkoviæ zahvalio se graðanima, policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji i Vojsci Srbije i Crne Gore na doprinosu istrazi a zatim dodao da ovim hapšenjima istraga nije završena veæ da se nastavlja do hapšenja svih uèesnika u atentatu.

Portparol Socijaldemokratske partije Ljiljana Nestoroviæ ponovila je zahtev nadležnim organima da ispitaju delovanje Srpske radikalne stranke i Stranke srpskog jedinstva i da postupe u skladu sa zakonom, ukoliko se pokaže da su to kriminalne organizacije. Tim povodom šef poslanièke grupe DOS Reforme Srbije Bojan Pajtiæ kaže da æe rezultati istrage pokazati da li je bilo funkcionera ili èlanova politièkih partija koji su bili neposredno umešani u atentat na premijera Ðinðiæa ili povezani sa zemunskim klanom. Niko ne može biti pomilovan, niti zaštiæen poslanièkim imunitetom, rekao je Pajtiæ.

Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Miæunoviæ i ambasador OEBS-a Mauricio Masari saglasili su se u današnjem razgovoru o potrebi da se na veoma izbalansiran naèin sprovode mere vanrednog stanja kako bi bile oèuvane sve graðanske i ljudske slobode i prava i da se postupanje u vanrednom stanju mora ogranièiti na utvrðivanje individualne, a ne kolektivne odgovornosti i krivice.

XS
SM
MD
LG