Linkovi

6-ti dan rata u Iraku - 2003-03-25


Prethodnica koalicionih snaga – amerièka 3-æa pešadijska divizija – nalazi se, prema izveštajima, na oko 80 kilometara od Bagdada.

“Do sada smo ušli preko 300 kilometara na iraèku teritoriju. Naše snage nailaze na sporadièan otpor.” - rekao je general Stenli Mek Kristal, èlan združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, dodavši da saveznièke trupe veæ vrše napade po položajima jedinica Republikanske garde, južno od Bagdada.

“Vazdušni udari su i dalje koncentrisani na kljuène mete iraèkog režima, na spreèavanje pretnje balistièkim projektilima, kao i na jedinice Republikanske garde i Specijalne republikanske garde kako bi im umanjili borbenu sposobnost.” - naglasio je general Mek Kristal.

Dok je Bagdad izložen novom teškom bombardovanju, trupe koalicije koje napreduju sa juga, juèe su bile usporene zbog prognoze da æe u iraèkoj pustini biti novih pešèanih oluja.

Izveštaè Glasa Amerike, Ališa Rju, nalazi se meðu pripadnicima 5-og korpusa amerièke vojske, u centralnom Iraku: ”Vidljivost je ponovo pala na samo nekoliko stotina metara. Prema nama se kreæe ogromna pešèana oluja, koja æe zahvatiti ovaj deo danas ili sutra, prema prognozi. Ako do toga doðe, to æe znaèiti da æe svi helikopteri biti prizemljeni. Izuzetno je teško za helikoptere da lete u takvoj vrsti vremena.”

Pored toga, na iraèkoj televiziji su juèe prikazani, kako izgleda, dvojca uhvaæenih amerièkih pilota, nakon što je Bagdad izneo tvrdnju da su 2 amerièka helikoptera tipa APAÈ oborena, tokom napada na jedinice Rpublikanske grade. Još 5 Amerikanaca su ratni zaroblenici, pošto su uhvaæeni tokom borbi, u nedelju.

Predsednik Sadam Husein se juèe pojavio na iraèkoj televiziji i poruèio je Iraèanima da æe oni uskoro pobediti. Meðutim, amerièki zvaniènici ispituju da li je možda u pitanju bio ranije napravljen snimak, pre nego što je, na poèetku rata, izvršen napad na jedan od predsednièkih kopleksa Sadama Huseina.

Meðutim, zamenik iraèkog premijera Tarik Aziz je pružio uveravanja novinarima da je iraèki lider u dobrom stanju i da ima potpunu kontrolu nad oružanim snagama. Meðutim, general Stenli Mek Kristal je, u Pentagonu, ukazao da dolazi do prekida u iraèkom komandnom lancu: “Mi imamo dokaze da se izdaju anreðenja, koja se ne izvršavaju.”

Pošto je danas veæ 6-ti dan rata, oèekuje se da æe se predsednik Buš, krajem nedelje, sastati sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, kako bi napravili strategiju.

XS
SM
MD
LG