Linkovi

Profil generala Tomija Frenksa - 2003-03-24


General Tomi Frenks je šef Amerièke centralne vojne komande i sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom tvorac plana rata sa Irakom. Predsednik Buš je opisao pedeset sedmogodišnjeg generala Frenksa kao “realnog, ozbiljnog èoveka“ koji se pouzdaje u obiène amerièke vojnike. Ti vojnici su, naravno, u prvim borbenim redovima u ratu u Iraku i general Frenks je toko prvog susreta sa novinarima, u svom sedištu u Kataru, izrazio sauèešæe porodicama koalicionih vojnika poginulih za vreme kampanje. Zamoljen da proceni napredak u ratu general Frenks je ukazao da je vreme za slavlje onda kada se zadatak ispuni: “Smatram da su koalicione snage formirane da svrgnu taj režim i preuzmu kontrlu nad oružjem masovnog uništenja kojeg sigurno ima u Iraku. Preostaje da se vidi koliko æe vremena biti potrebno da se to oružje pronadje i stavi pod kontrolu.“

Prijatelji opisuju skoro dva metra visokog generala Frenksa kao impozantnog Teksašanina i odrešitog vojnika sa mekim južnjaèkim naglaskom. Tomi Frenks je prekinuo studije kada mu je bilo dvadeset godina i stupio u vojsku . Vrstan je poznavalac vojne istorije i medju njegovim prijateljima su neki od lidera na Bliskom istoku. Jordanski kralj Abdula je poklonio generalu Frenksu motocikl marke “Harley-Davidson“ kada je otkrio da su obojica zainteresovana za motocikle. General Frenks je takodje blizak sa egipatskim predsednikom Mubarakom i pakistanskim predsednikom Mušarafom. Pored komandovanja koalicionim snagama u ratu sa Irakom, general Frenks je odgovoran za održavanje reda i mira u posleratnom Avganistanu i za koordinisanje amerièkih vojnih operacija u još preko dvadeset zemalja, od roga Afrike do srednje Azije.

Njegova petogodišnja unuka, koja mu je dala nadimak “Pu”, pecka ga zbog toga što još nije našao Osamu bin Ladena. No, general Frenks je sada usredsredjen na vodjstvo u Bagdadu, iako je rekao novinarima da mu nije poznato da li je iraèki vodja Sadam Husein živ ili mrtav.

“U stvari, ne znam da li je on živ ili nije. Zanimljivo je, medjutim, da se operacija koju smo preduzeli ne bi promenila bez obzira na lokaciju ili život jednog èoveka. Upravo stoga govorimo o režimu.“

General Frenks je služio u mnogim ratnim žarištima, ukljuèujuæi Koreju i iraèku pustinju za vreme operacije “Pustinjska oluja.“ Èetiri puta je odlikovan Medaljom za zasluge i tri puta Bronzanom zvezdom. Takodje je tri puta odlikovan “Purpurnim srcem,“ nakon što je bio ranjen nekoliko puta u borbama u Vijetnamu. Kako kaže za sebe, “Tomi Frenks nije Norman Švarckopf“, aludirajuèi na generala Švarckopfa, komandanta koalicionih snaga u Zalivskom ratu, 1991. godine. No, prijatelji govore o generalu Frenksu kao o vojnom lideru koji govori bez uvijanja, koji je u slozi sa svojim vojnicima i voljan da sa njima deli zasluge za uspeh.

General Frenks puši cigare, ume da bude humoristièan, voli kantri muziku i ima živopisan reènik. Kao komandant koalicionih snaga, general Tomi Frenks æe nesumnjivo postati dobro poznat zahvaljujuæi tome što redovno izveštava svet o razvoju rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG