Linkovi

Ruska prodaja vojne opreme Iraku - 2003-03-24


Bela kuæa je saopštila da ima ”uverljive dokaze“ da je Rusija prodala osetljivu vojnu opremu Iraku, što predstavlja kršenje embarga Ujedinjenih nacija. Kako beleži dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns, Moskva demantuje te navode:

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da administracija ima dokaze da su ruske kompanije prodale Iraku naoèari za noæno osmatranje, anti tenkovske vodjene rakete, kao i opremu za elektronsko ometanje koja bi mogla biti upotrebljena za remeæenje letova amerièkih aviona ili navodjenih bombi. Predstavnik Bele kuæe je dodao da ta prodaja vojne opreme ”zabrinjava“ i da je administracija predsednika Buša to jasno iznela Moskvi, kao i zahtev da takva odmah prodaja prestane. Ukoliko se ove tvrdnje pokažu istinitim, te transakcije bi znaèile kršenje embarga Ujedinjenih nacija na prodaju oružja Iraku.

Zamenik šefa kabineta ruske vlade, Aleksej Volin je demantovao navode Bele kuæe, rekavši da Moskva ne prodaje oružje niti oružane sisteme Iraku i da se striktno pridržava odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusija se protivi Amerikancima predvodjenoj invaziji na Irak, koja ima za cilj zbacivanje Sadama Huseina sa vlasti i razoružavanje Iraka. Rusija zajedno sa Francuskom i Kinom smatra da je predsednik Buš trebalo da inspektorima za naoružanje pruži više vremena da razoružaju Irak mirnim putem. Bela kuæa je prethodno pokušavala da umanji trvenja sa Moskvom, rekavši da predsednik Buš ne bi dopustio da se razlike u stavu oko Iraka permanentno odraze na amerièko ruske odnose.

XS
SM
MD
LG