Linkovi

Snage koalicije napreduju ka Bagdadu - 2003-03-24


Funkcioneri odbrane kažu da eksplozije nastavljaju da potresaju Bagdad dok koalicioni ratni avioni napadaju kompleks palata iraèkog predsednika Sadama Huseina. Britanski vojni predstavnik je rekao da su avioni napali strateške objekte kao što su skladišta municije, kasarne i komunikaciona postrojenja. Koalicioni avioni takodje su napali ciljeve u okolini naftnih postrojenja u Kirkuku, na severu Iraka, pošto su u to podruèje stigle dodatne jedinice amerièkih Specijalnih snaga. U nekim bitkama vojnici koalicije sada se sukobljavaju sa pripadnicima iraèke elitne Republikanske garde.

Amerièki komandant, general Tomi Frenks, izjavio je da je tokom napada na jedan kompleks objekata Republikanske garde, nedaleko od Bagdada, izgubljen jedan amerièki helikopter tipa Apaèi i da se njegova dva èlana posade vode kao izgubljena u akciji. Frenks je rekao da je to bila jedna od 30 ili 40 takvih letelica koje su uèestvovale u napadu. On je odbacio tvrdnje iraèke strane da su helikopter oborili vatrom iraèki seljaci. Iraèka televizija je prikazala jedan helikopter, još uvek naoružan vodjenim raketama, na travnatom polju nedaleko od grada Kerbale, južno od Bagdada. Irak kaže da je posada helikoptera zarobljena.

Tenkovi i pešadija koalicije sada su prevalili oko dve treæine razdaljine izmedju Kuvajta i Bagdada. General Frenks je takodje rekao da pripadnici jedinica za specijalne operacije deluju u severnom i zapadnom Iraku, tragajuæi za balistièkim raketama i oružjem za masovna uništavanja:

”Naše specijalne snage iz Britanije, Sjedinjenih Država i Australije, sprovode akcije i vrše strateška izvidjanja širom zemlje. Krupne kopnene borbene jedinice nastavljaju pokrete kao ranijih dana. Napredovanje ka cilju je brzo, a u nekim sluèajevima i dramatièno.“

General Frenks kaže da se do sada predalo oko 3 hiljade iraèkih vojnika, a da su snage koalicije u kontaktu sa komandantima iraèkih jedinica nastojeæi da ih ubede da se predaju. On je dodao da nije iznenadjen što su koalicione snage imale izvesne gubitke:

”Naše snage su povremeno nailazile na otpor, a kada ima borbi ima i žrtava. Iz perspektive borca na terenu, èak i izolovane borbene situacije predstavljaju nasilje kojem se on mora suprotstaviti.“

General Frenks je dodao da je u Persijskom zalivu u toku akcija èišæenja mina kako bi se otvorio put za isporuku humanitarnih zaliha, koje bi po njegovim reèima trebalo da poènu da stižu kroz nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG