Linkovi

Juèerašnji dan bio najteži do sada - 2003-03-24


U medjuvremenu, dopisnik Glasa Amerike Skot Bob, koji se nalazi u operativnom centru koalicije, u bazi As-Sajlija, u Kataru, izveštava da je juèerašnji dan bio najteži od poèetka rata.

Dok koalicione snage napreduju prema Bagdadu, zamenik komandanta koalicionih snaga general Džon Abizeid rekao je novinarima da je juèerašnji dan bio najteži u dosadašnjem konfliktu:

”Borbene operacije naišle su na otpor na nekoliko lokacija, a najsnažniji je bio u blizini Al-Nasirije. Amerièki marinci su porazili napadaèe, ali je nekoliko njih ubijeno i ranjeno u ovom, do sada najoštrijem sukobu.“

Amerièki funkcioneri kažu da je devet vojnika ubijeno u Al-Nasiriji, dok ih je više od deset zarobljeno ili ubijeno u jednoj zasedi u toj oblasti. Iraèki funkcioneri pokazali su petoricu zarobljenih amerièkih vojnika u programu arapske televizijske stanice Al-Džezira, što su amerièki zvaniènici kritikovali kao kršenje Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima. Iraèki funkcioneri kažu da æe se prema zarobljenicima postupati korektno. Amerièki vojnici su zauzeli jednu hemijsku fabriku u okolini Nadžafa i sada pokušavaju da ustanove ima li tragova proizvodnje hemijskog oružja. General Abizeid je rekao da njegovi vojnici nisu pronašli nikakvo oružje za masovna uništavanja, ali da veruje da æe se to promeniti kada budu zauzeli Bagdad:

”Uopšte ne sumnjam da æemo naæi oružje za masovna uništavanja, ali ne treba oèekivati da æe se to desiti sutra.“

Vojnici koalicije danas su nastavili traganje za dvojicom britanskih vojnika koji su nestali pošto su bili napadnuti u južnom Iraku. Sve u svemu, više od trideset vojnika koalicije ubijeno je od poèetka rata, pre pet dana, a jedna treæina njih nastradala je u borbama.

XS
SM
MD
LG