Linkovi

Godišnjica NATO bombardovanja - 2003-03-24


Vazdušni napadi NATO alijanse na Jugoslaviju trajali su 11 nedelja i u njima je poginulo, prema raznim procenama izmeðu 1.200 i 2.500 ljudi. I o materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja iznošeni su razlièiti podaci, tadašnje vlasti procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara, a Grupa 17 nezavisnih ekonomista na 29,6 milijardi dolara.

Patrijarh srpski Pavle služio je u Crkvi Svetog Marka opelo poginulima u NATO bombardovanju kome je prisustvovao i ministar odbrane Srbije i Cne Gore Boris Tadiæ koji je novinarima rekao: »Sa tim moramo da živimo i moramo da gledamo kako æemo da gradimo okolnosti koje nas nikada više neæe dovesti u situaciju da ginemo zbog nekih bombi«.

U pisanoj izjavi predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je na èetvrtu godišnjicu poèetka NATO bombardovanja Jugoslavije da neke rane nanete bombama nikada neæe moæi da zacele i istakao da oni koji su, kako je rekao, spremni da sve to zaborave i pohrle u vojni savez koji je pokušao da pruži demokratski legitimitet sili koja se sruèila na Jugoslaviju, oèigledno gube kontakt sa raspoloženjem javnosti.

Inaèe, Vojislava Koštunicu majka jednog od pogunulih radnika državne televizije u NATO bombardovanju Žanka Stojanoviæ optužila je kao glavnog krivca za koèenje sluèaja nastradalih radnika RTS–a i dodala da rodbina poginulih još živi u 23. aprilu '99. godine sa stalnim pitanjem »Zašto« jer pogibija nije morala da se dogodi, životi su mogli da budu saèuvani, nikome žrtve nisu bile potrebne izuzev Milanoviæu, Miloševiæu, Milutinoviæu, Ojdaniæu... koji su sada u Hagu. I ova poslednja žrtva, njihovo je delo, rekla je Žanka Stojanoviæ.

Povodom èetvorogodišnjice NATO-bombardovanja oglasio se i pokret Otpor u èijem se saopštenju navodi da Srbija nikada više ne sme da dozvoli da se zbog pogrešne i pogubne politike i nerealnih procena politièkog rukovodstva konfrontira sa èitavim svetom.

XS
SM
MD
LG