Linkovi

Dodeljeni - 2003-03-24


Jubilarna, 75-a, dodela Oskara, koja je sinoæ održana u pozorištu Kodak u Holivudu, prošla je u znaku mjuzikla “Èikago”, koji je osvojio èak 6 nagrada amerièke filmske akademije.

“Èikago” je nagraðen kao najbolji film, a Katarina Zita Džouns je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Pored te dve, mjuzikl “Èikago” je dobio nagrade i za najbolju scenografiju, kostime, zvuk i montažu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, u filmu “The Hours” (“Sati”) dobila je Nikol Kidman dok je Edrien Broudi osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu, u filmu “Pjanista”. Reditelj filma “Pjanista”, Roman Polanski, dobio je Oskara za najbolju režiju – u konkurenciji sa Martinom Skorsezeom - koji je bio nominovan za film “Gangs of New York” (Njujorške bande), i Robom Maršalom, koji je bio nominovan za režiju filma “Èikago”.

Oranizatori sinoænje sveèanosti su brinuli da taj dogaðaj ne bude upotrebljen za iznošenje politièkih stavova. Kako je sveèana dodela Oskara proticala, tako se i broj politièkih komentara poveæavao.

Govor kontroverznog reditelja Majkla Mura, koji je dobio Oskara za dokumentarni film, izazvao je podeljene, burne, reakcije publike, dok su mirovne izjave Broudija, i mirovni znak Suzan Sarandon primljeni mnogo tiše. Èak je i predsednik amerièke filmske akademije, Frenk Pierson, spomenuo politiku poruèivši narodu Iraka da želi da “mir doðe brzo i da živi bez rata”.

XS
SM
MD
LG