Linkovi

Rat u Iraku - 2003-03-23


Dok vazdušna i kopnena invazija Iraka ulazi u 4-ti dan, amerièki vojni zvaniènici opisuju stanje bagdadskog rukovodstva kao konfuzno i ukazuju da postoji moguænost da Sadam Husein možda gubi kontrolu nad iraèkim oružanim snagama. U isto vreme, dopisnik Glasa Amerike, Nik Simioni izveštava da je Bagdad i dalje izložen snažnim napadima iz vazduha, dok snage koalicije nastavljaju napredovanje ka iraèkoj prestonici:

Nedejno dnevno svetlo je prvi put jasno pokazalo štetu koju su stotine bombi i krstareæih raketa nanele prethodne noæi – predsednièke palate, vladine zgrade kao i komanda oružanih snaga su sve razorene u gromoglasnim eksplozijama koje su poèele u zoru, a nastavile se u subotu uveèe.

Irak je saopštio da su 3 osobe poginule, dok je oko 200 ranjeno u tim napadima. Predsednik Sadam Husein se, juèe, pojavio na televiziji, zajedno sa najbližim saradnicima i sinom Kusajem, kako bi uverio Iraèane da još uvek kontroliše situaciju. Meðutim, amerièki zvaniènici navode da još uvek ima puno pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa tim gde se iraèki predsednik nalazi i da li je uopšte živ – od kako su velike bombe za razbijanje bunkera baèene u èetrvrtak na mesto na kome je, verovatno, Sadam Husein držao sastanak sa glavnim vojnim komandantima.

Tokom prvog brifinga za novinare, održanog od poèetka rata u Iraku, kamndant koalicije – general Tomi Frenks je naznaèio da televizijsko pojavljivanje iraèkog lidera ne mora da iskazuje pravo stanje rukovodstva u Bagdadu: “Postoji odreðena doza konfuzije, unutra režima. Ja verujem da komandno-kontrolne funkcije nisu baš onakve kako su prikazane na iraèkoj televiziji.”

Meðutim on je napomenuo da se nastavljaju pregovori sa iraèkim komandantima u vezi sa kapitulacijom, uoèi moguæeg mnogo jaèeg iraèkog otpora do koga može doæi kada se snage koalicije približe Bagdadu, gde su smeštene mnogo uvežbanije i bolje opremljene trupe republikanske garde.

Predstavnik za štampu Pentagona, general Stenli Mek Kristal: “Pred nama se još uvek nalaze znaèajne iraèke snage. One æe se možda boriti, možda neæe. U sluèaju da se budu borile, može doæi do tekih borbi.”

Ipak, dok snage koalicije nastavljau napredovanje ka Severu, u izveštajima iz južnog Iraka se navodi da se više hiljada iraèkih vojnika predalo, ili je dezertiralo.

General Stenli Mek Kristal: “Vojnici jednostavno napuštaju bojište.”

Za to vreme, u SAD, više desetina hiljada anti-ratnih demonstranata su juèe izašli na ulice, u gradovima od Njujorka do San Franciska, dok su širom sveta još puio hiljada ljudi iskazali svoje protivljenje ratu, u državama od Japana do Grèke. Predsednik Buš je juèerašnji dan proveo u sastancima sa vojnim savetnicima, u predsednièkom odmaralištu u Kemp Dejvidu. U svon nedeljnom radio govoru, predsednik je upozorio Amerikance da bi rat protiv Iraka mogao da bude duži i teži od onoga što su neki predviðali, ali je naglasio da “neæemo prihvatiti nikakav drugi rezultat, osim pobede.”

XS
SM
MD
LG