Linkovi

Masovne demonstracije u zemljama Bliskog istoka - 2003-03-22


Antiratni protesti održani su danas drugi dan zaredom na Bliskom istoku. Hiljade demonstranata su preplavile ulice u nekoliko arapskih prestonica posle muslimanske podnevne molitve . Neki demonstranti su pribegli nasilju. Evo šta o tome javlja dopisnica Glasa Amerike iz Amana Lori Kasman.

Nekoliko hiljada Jordanaca i palestinskih izbeglica dalo je oduška svom gnevu na zboru u jednom školskom dvorištu u pretežno palestinskoj èetvti Amana. Protest je organizovao Front islamske akcije. Okupljeni su skandirali antiamerièke parole i spalili amerièku, britansku i izraelsku zastavu. Jedan tinejdžer je rekao da mnogi njegovi drugovi jos uvek stmatraju Sadama Huseina arapskih herojem.

“Oni ga vole zato što je jedini èovek koji može da napadne Izrael. On je jedini èovek koji može da pošalje bombe na Izrael.“

Kasnije , demonstranti su se sukobili sa policijom kada su pokušali da domarširaju do izraelske ambasade. Medju njima je bilo žena i dece. Izraelska ambasada je bila uspostavljena u Amanu posle potpisivanja jordansko-izraelskog mirovnog sporazuma 1994. godine.

Demonstranti su se takodje sukobili sa policijom u jordanskom gradu Maanu koji se smatra islamskim uporištem. Preko pet hiljada asntiratnih demonstranata se sukobilo sa policijom i u egipatskoj prestonici Kairu. Policija je upotrebila vodeni top da rastera demonstrante okupljene ispred džamije al -Azhar u centru Kaira. Dva demonstranta su ubijena a desetine ranjene u jemenskoj prestonici Sani. Specijalna policija je upotrebila gumene metke i suzavac da rastera demonstrante ispred amerièke ambasade u Jemenu.

Hiljade Palestinaca su protestovale u izbeglièkim logorima u Siriji i Libanu. Mnogi su mahali posterima sa likom Sadama Huiseina i palestinskog vodje Jasera Arafata. Veæina demonstranata širom Bliskog istoka dala je oduška svojoj srdžbi zbog rata u Iraku i kritikovala je arapske lidere zbog toga što nisu uradili više da ga spreèe.

XS
SM
MD
LG