Linkovi

Komandant koalicionih snaga u oblasti Persijskog zaliva amerièki general Tomi Frenks je ukazao da je zadovoljan dosadašnjim vojnim operacijama u Iraku - 2003-03-22


Komandant koalicionih snaga u oblasti Persijskog zaliva amerièki general Tomi Frenks je ukazao da je zadovoljan dosadašnjim vojnim operacijama u Iraku, ali je upozorio da predstoje teška vremena. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Skot Stern iz komandnog centra -Al-Sailia u Kataru, general Frenks je takodje predoèio da se preduzimaju veliik napori da se minimalizuju civilni gubici. General Tomi Frenks se sastao danas po prvi put sa novinarima od poèetka rata i obeæao nikada ranije vidjenu vojnu kampanju.

“ Biæe to kampanja kakve nije bilo u istoriji. Kampanja koju karakterišu šok, iznenadjenje i fleksibilnost zbog upotrebe precizne municije u do sada nevidjenom opsegu i angažovanja nadmoæne vojne sile. “ General Frenk je ukazao da je zadovoljan dosadašnjim napredovanjem u ratu i istakao da koalicione snage dejstvuju sjajno. Hiljade koalicionih vojnika su ušle u Irak od poèetka neprijateljstava prošlog èetvrtka kada je izvršen napad na-kako je izvešteno- grupu iraækih vodja. Koalicione snage su saopštile danas da su zauzele postrojenja u luènom luèkom gradu Um Kasr i da napreduju u pravcu obližnjeg grada Basre. Iraèka vlada je demantovala pad Um Kasra i tvrdi da su koalicione snage naišle na žestok otpor iraèkih trupa. General Frenks je nastojao da umanji znaæaj te tvrdnje rekavši da æe iznenadjenja verovatno biti tokom kampanje, ali da do sada nije video ni jedno. General Frenks je naveo da je preko hiljadu iraèkih vojnika zarobljeno i da se vode pregovori o predaji hiljada iraèkih vojnika. Upitan kako ocenjuje izveštaje da je Sadam Huisein poginuo u prekjuèerašnjem vazdušnom napadu na Bagdad, General Frenks je odgovorio da da to ne bi promenilo ništa. “ Nije mi poznato da li je on živ ili nije. Medjutim, s obzirom na naèin na koji vodimo ovu vojnu operaciju, ona se neæe promeniti bez obira na boravište ili život jednog èoveka. Upravo stoga govorimo o režimu.“ General Frenks je naveo da koalicione snage još nisu otkrile ni jednu vrstu iraèkog oružja masovnog uništenja , koje je bilo glavni razlog za rat protiv Iraka. General Frenks je,medjutim, nagovestio da oèekuje da æe takva vrsta oružja biti vremenom pronadjena. Osvræuæi se na zabrinutost zbog civilnih žrtava, general Frenks je podstetio da civili ginu i da su ranjavani u svakom ratu, ali je èvrsto beæao da æe trupe pod njegovom komandom preduzeti izuzetne mere da bi bile precizne u napadima na ciljeve.

XS
SM
MD
LG