Linkovi

Rat u Iraku se rasplamsava - 2003-03-21


Dok su Bagdadom odjekivale eksplozije krstareæih raketa noæno nebo je bilo prošarano tragovima iraèke protivavionske artiljerije. U izveštajima se kaže da su se eksplozije èule u blizini dve palate Sadama Huseina, kao i kraj nekih ministarstava i drugih državnih zgrada. Posle toga nastao je duži period tišine, u išèekivanju, kako amerièki funkcioneri obeæavaju, masovnog vazdušnog napada koji bi trebalo da šokira i zapanji. U medjuvremenu, iz Kuvajta su krenule oklopne jedinice. Novinari koji ih prate, medju kojima je dopisnica Glasa Amerike Ališa Riju, kažu da amerièki tenkovi zasipaju iraèke snage baražnom vatrom dok napreduju u dubinu Iraka, ali da nema znaèajnijeg iraèkog otpora:

”Treæa pešadijska divizija zapoèela je artiljerijski napad. Odavde možemo da èujemo snažne eksplozije, koje svaki put osvetle noæno nebo.“

Nekoliko sati posle poèetka napada nije bilo izveštaja o žrtvama, a jedan od amerièkih novinara je izvestio da se više iraèkih vojnika predaje nego što pruža otpor invazionim snagama. Ovde, u Vašingtonu, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld razmatra izveštaje da je Irak zapalio neka nalazišta nafte, po svemu sudeæi u nastojanju da zaustavi napredovanje koalicionih snaga:

”Video sam indikacije i izveštaje nekih ljudi da je iraèki režim možda zapalio tri ili èetiri nalazišta nafte na jugu.“

U susednom Kuvajtu, juèe su se više puta èule sirene za vazdušnu uzbunu i nekoliko iraèkih raketa je palo, nateravši ljude da potraže sklonište, a one koji su ostali napolju da stave gas-maske. Kako izgleda, ni jedna od tih raketa nije nosila hemijsku ili biološku bojevu glavu i nije bilo teže povredjenih.

U prvom vazdušnom udaru na Bagdad ciljalo se na, kako je reèeno, kompleks zgrada visokog rukovodstva, u kojima je, po uverenju sekretara za odbranu Ramsfelda, predsednik Sadam Husein možda održavao sastanak sa najvišim saradnicima:

”Imali smo, kako bih to nazvao, veoma dobre obaveštajne podatke da se radilo o zgradama najvišeg iraèkog rukovodstva. Ne znamo kakva æe biti procena poèinjene štete.“

Skoro 24 sata od tog napada, amerièki obaveštajni funkcioneri još nisu objavili da li je èovek koji se pojavio na iraèkoj televiziji da bi osudio predsednika Buša zaista bio iraèki lider Sadam Husein. Èitav juèerašnji dan analizirali su taj snimak, pošto je poznato da Sadam koristi nekoliko dvojnika. Istovremeno Pentagon, koji veæ nedeljama koristi razna sredstva ukljuèujuæi i-mejl, da bi kontaktirao elemente iraèkih oružanih snaga, izneo je mišljenje da njegova poruka iraèkim komandantima da æe Sadam Husein uskoro biti svrgnut s vlasti i da bi oni trebalo da se predaju, možda daje rezultate:

”Veæ imamo dokaze da su se neki pripadnici oružanih snaga predali u Kuvajtu. U kontaktu smo sa nekim drugim iraèkim oficirima na raznim nivoima - u redovnoj vojsci, u Republikanskoj gardi, u Specijalnoj republikanskoj gardi, kojima sve više postaje jasno da æe on otiæi.“

Iako je u sredu istekao rok koji je predsednik Buš postavio Sadamu Huseinu da ode u izgnanstvo, Bela kuæa kaže da još nije kasno za njega da napusti Irak.

XS
SM
MD
LG